Prostreno.cz

Třtinový cukr patří ke zdravějším náhradám bílého cukru

Již dávno jste vyměnili rafinovaný bílý cukr za přírodní sladidla? V pořádku. V obchodě se podívejte i po cukru muscovado, který patří ke zdravějším náhradám. Proč si ho někteří lidé tak oblíbili? Prý je zdravější!

Muscovado je vynikající do čokoládových těst, perníků a ovocných buchet. Na první pohled se jedná se o hnědý cukr, i když je mnohem tmavší než jeho kolegové. Důvodem je přítomnost melasy, která se při zpracovávání cukrové třtiny zpravidla odstraňuje, aby producenti cukru přišli s rafinovaným cukrem, který lze nalézt ve většině kuchyní.

Kvůli odstranění melasy je klasický rafinovaný cukr považován za čisté zlo mnoha odborníky na výživu. Na druhé straně je to právě melasa, která si získává více a více srdcí – je zdravější a pyšní se bohatou chutí! Takže, zkusíte změnu?

Šetrný proces s dobrými výsledky

Cukr muscovado přitom získal své jméno ze španělského slova „mascobado“, který se v angličtině překládá jako „nerafinovaný“, což znamená, že bez přílišného zpracování je cukr muscovado schopen zadržovat živiny přítomné v cukrové třtině. V nejpřísnějším tradičním smyslu je muscovado cukr vyroben lisováním cukrové třtiny tak, aby se získala šťáva. Ta se extrahuje, vaří a odpařuje. V některých případech se přidávají i exotické citrusové plody a kokosové mléko, aby se zabránilo pěnění.

Jakmile se veškerý obsah vody odpaří, zbylá lepkavá látka se nechá vychladnout a úplně vyschnout (na slunci). Jakmile je tvrdá, rozbije se na granule, které putují rovnou do obalů a následně i do obchodů, kde cukr můžete nalézt i vy. Příjem této sladkosti by si přitom měli hlídat lidé s diabetem. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o cukrovou třtinu, může dojít k rozhození hladiny cukru v krvi.

Dobrou zprávou však je, že se v pouhé jedné lžičce nenachází jen kalorie, ale také několik vitaminů a minerálů. Podle odborníků na výživu obsahuje cukr muscovado dobré množství draslíku, vápníku a železa. Dokonce se hovoří i o stopovém množství hořčíku, manganu, fosforu a dokonce A a B komplexu. Tím se rafinovaný cukr na straně druhé rozhodně pochlubit nemůže, neboť v důsledku veškerého zpracování obvykle poskytuje jen prázdné kalorie. Když už tedy cukr, tak muscovado!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat