Prostreno.cz

Bylinky a koření, které zlepší chuť pokrmů a jsou přínosem pro zdraví

Většina lidí při vaření používá soli a umělé příchutě, které zvyšují příjem sodíku. Snad i proto se odborníci stále více zabývají nárůstem obezity a problémy se srdcem. Naštěstí existují i jiné, zdravější alternativy umělých aromatických přípravků. Které bylinky a koření vzít na milost?

Příroda je prostě příroda. Jedná na rovinu, a kdo s ní zachází šetrně a uvědoměle, tomu pomáhá. Zde je jen několik příkladů bylinek a koření, které vylepší váš pokrm a ještě se pozitivně podepíší na vašem zdraví!

Opojná bazalka

Tato bylina je známá pro své antivirové a protizánětlivé vlastnosti a je často využívána v mnoha pokrmech, jako je omeleta, polévky a zelenina. Bazalka může pomoci při trávicích problémech a v současné době se zkoumá, zda její antikarcinogenní vlastnosti mohou snížit riziko vzniku rakoviny. Kdoví, s čím nás věda časem obeznámí.

Aromatický rozmarýn

Rozmarýn působí protizánětlivě, to je bez debat. Zároveň díky obsahu antioxidantů bojuje proti zánětům. Pokrmům dodá specifickou chuť a ještě je obohatí o vlákninu, která zlepšuje trávení. Počítejte také s dodávkou železa a vápníku.

Výrazný zázvor

Kořen zázvoru je tradičně používán jako lék na potírání poruch trávení, stejně jako na zmírnění nachlazení. Je také známo, že obsahuje gingeroly, které mohou snížit bolesti na kloubech způsobené artritidou a současně bojují proti určitým druhům rakoviny. Mezi další přínosy, které jsou spojeny s tímto kořením, patří úleva od menstruační bolesti a bronchitidy, stejně jako bolesti svalů. Zázvor se přitom dá použít do salátů a polévek.

Exotická kurkuma

Další koření, které přináší mnoho zdravotních přínosů, se jmenuje kurkuma. Právě ona polechtá vaše chuťové buňky. Skvěle voní a obsahuje kurkumin, o kterém je známo, že bojuje proti rakovinným buňkám. Může se také použít ke snížení zánětu i bolesti kloubů. Nepřipomíná vám exotické kraje?

Svěží máta

Máta se často používá ke zmírnění nevolností a potírání trávicích problémů. Pokud máte žaludeční problémy, dopřejte si šálek, a trošku máty přidejte i do svého jídla. Tedy v případě, že chcete zkusit něco nového a svěžího.

Tyto bylinky a koření lze nalézt ve vašem místním obchodě či v lékárně, byť momentálně sušené. Až přijde čas, začněte je pěstovat v květináči, v truhlíku, nebo na vaší zahradě. Není nad to, když má kuchař přísun čerstvých „dochucovadel“!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat