Prostreno.cz

Limetka čistí krev a léčí oteklé klouby

Existuje tolik exotických plodů, které pocházejí z jihovýchodní Asie, přičemž některé jsou známé už i Evropanům. Patří k nim kafrové limety neboli mauricijská papeda? Asi těžko. Co však není, může být! Chcete mít rostlinku se zdravými plody doma v květináči?

Kaffir limes neboli kafrové limetky se hojně nacházejí v Thajsku, Indonésii, na Filipínách a mnoha dalších zemích jihovýchodní Asie. V oblastech, kde žijí domorodci, se tyto exotické kousky citrusů běžně používají k vaření, ale také k výrobě mýdel, šamponů a dalších kosmetických předmětů.

To proto, že mauricijská papeda je napěchována vitaminem C, který je ve skutečnosti antioxidant, jež pomáhá zpomalovat stárnutí pokožky neutralizací škodlivých volných radikálů. (Obecně se však zpracovávají listy, kůra i citrusové bobule.)

Tradiční léčitelé jihovýchodní Asie používají „kaffir“ k prevenci a léčbě řady zdravotních problémů od vysokého stresu až po bolestivé a oteklé klouby. Tím to ale jenom začíná! Co všechno mauricijská papeda umí?

Zlepšuje orální zdraví

Vitamin C v limetkách kaffir je důležitý pro udržení zdravých dásní. Dál asi netřeba vysvětlovat.

Posiluje imunitní systém

Každý ví, že vitamin C je také důležitý pro posílení imunitního systému, a proto pravidelné přidávání kafrových limetek do stravy může pomoci snížit riziko infekce.

Zpomaluje stárnutí

Většina lidí vitamin C spojuje hlavně s bojem proti virům a bakteriím, nicméně céčko je ve skutečnosti i anti-stárnoucí živinou. Za prvé neutralizuje volné radikály, které mají tendenci poškozovat zdravé buňky pokožky. Za druhé, vitamin C je nezbytný pro produkci kolagenu, což je zpevňující bílkovina, která brání vzniku jemných linií a vrásek.

Může snížit riziko rakoviny

Vzhledem k množství sloučenin, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, může toto ovoce, aspoň hypoteticky vzato, skutečně pomáhat v rámci prevence vzniku rakoviny člověka.

Pomáhá tělu s očistou

Tradiční léčitelé z jihovýchodní Asie běžně používají bylinné přípravky s kafrovými limetkami pro odstranění toxinů, které způsobují různé zdravotní problémy. Mauricijská papeda je tak dlouho známá pro svoje účinky detoxikace a čištění krve.

Snižuje stres a úzkost

V neposlední řadě může být olej z kafrových limetek používán ke zmírnění stresu, stejně jako ke zvládnutí úzkosti. A kde tenhle zázrak sehnat? Na českých e-shopech je k mání Citrus Hystrix (kafrová limeta) v květináči, přičemž obdržíte kvetoucí kousek i s plody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat