Prostreno.cz

Proč byste měli mít ve svém jídelníčku i kedlubnu

Kedluben nebo kedlubna patří mezi nejžádanější košťálové zeleniny, přičemž příznivě působí na lidské zdraví. Proč ji co nejčastěji jíst a jak se s ní v kuchyni popasovat?

Statistiky uvádějí, že průměrná roční spotřeba kedluben v České republice činí asi 2,5 kg na osobu. Nejčastěji se přitom zpracovávají stravitelné hlízy či listy. Ať už kedlubny milujete, nebo naopak nenávidíte, nelze jim odepřít, že jejich pravidelná konzumace přináší jisté výhody. Jaké?

Lepší imunita

Věděli jste, že čerstvá kedlubna se může pochlubit vitaminem C? Jeden kus pokryje až 100 procent doporučené dávky tohoto vitaminu! To je důvod, proč ho zahrnout do své stravy! V dnešní době je velmi lehké podlehnout virózám a chřipkám, nicméně kedlubna vám s tímto problémem může pomoci.

Pomoc při dietě

Kedlubna obsahuje také hodně vlákniny a zároveň velmi málo kalorií. To ji na seznam žádaných potravin pomáhajících při redukčním režimu staví na přední příčky. Díky ní se pocit sytosti dostaví mnohem rychleji!

Zářivější pleť bez vrásek

V kedlubně přítomný vitamin C je také důležitý pro udržení zdravé pokožky. Zpomaluje stárnutí, neutralizuje volné radikály a podporuje produkci kolagenu. Co víc si přát?

Snížení krevního tlaku

Jednou z mnoha živin přítomných v kedlubně je draslík, což je dobrá zpráva pro všechny, kdo trpí vysokým krevním tlakem. Draslík totiž pomáhá krevní tlak snižovat tím, že rozšiřuje krevní cévy, což je proces známý v lékařském světě jako vazodilatace.

Ostřejší zrak

V každé porci šťavnaté kedlubny se vyloženě nabízí i dobré množství vitaminu A. Díky tomu pravidelná konzumace této zeleniny pomáhá zajistit, aby vaše oči byly chráněny před poškozením.

Silné kosti a zuby

Vápník, který se v této košťálové zelenině taktéž nachází, je důležitým hráčem v prevenci osteoporózy a slabých kostí, které jsou velmi náchylné k frakturám. Vápník se však podílí i na zdraví zubů a jejich perleťové barvě.

Snížené riziko anemie

A konečně, každá porce kedlubny organismu dodává i železo. To je velmi důležité pro krvetvorbu a prevenci chudokrevnosti. Co říkáte na takovou kedlubnu na smetaně, kedlubnu na česneku, kedlubnovou pomazánku či polévku? Kedlubnu můžete i marinovat, nebo ji osmahnout s vepřovým masem a cibulí. Fantazii se meze nekladou!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat