Prostreno.cz

Kakao jako multivitamin. Pomůže třeba i s chřipkou

Pod pojmem „kakao“ si každý z nás představí šálek horkého nápoje, který je většinou podáván krátce po probuzení. Každý doušek však organismus obohacuje o nesmírně důležité látky. Pomůže vám kakao třeba s takovou chřipkou?

Kakao je malá hnědá fazole připomínající kávové zrno. Tato fazolka, respektive semeno kakaovníku, se často používá k výrobě čokolád. Je přitom ceněno pro bohatou a dekadentní chuť.

Kakao bylo pěstováno již před více než 3000 lety v Peru. Už staří Aztékové a Mayové ho míchali s kukuřičnou moukou, medem či kořením. Primárně se v současnosti používá k výrobě čokolády a kakaového prášku, který může být použit v mnoha receptech. Kakao jako takové je velmi oblíbené, i když poskytuje spoustu kalorií a rozhodně se neslučuje s redukční dietou. Za jeho lahodnou chuťí se však skrývá mnohem víc, než jen pohlazení chuťových buněk.

Pořádná porce antioxidantů

Kakao je považováno za multivitamin, protože je nabité vitaminy a antioxidanty. Antioxidační schopnost kakaa je dokonce vyšší než u černých čajů, zeleného čaje a červeného vína, takže může pomoci při léčbě zánětlivých či kardiovaskulárních onemocnění či v boji proti volným radikálům.

Podpora mozkových funkcí

Kakao je také složeno ze železa, omega-6 mastných kyselin, teobrominu a polyfenolů, které hrají důležitou roli v oblasti srdečního zdraví a mozkových funkcí. Ukazuje se také, že kakao snižuje krevní tlak, zvyšuje vazodilataci krevních cév, snižuje celkový cholesterol a chrání před poškozením a zánětem nervových buněk, čímž hraje roli při ochraně mozku před degenerací nebo neurodegenerativními chorobami.

Řízení diabetu

Kakao hraje důležitou roli i při regulaci diabetu. Četné studie prokázaly, že kakaové fenoly snižují inzulinovou rezistenci a mohou zvýšit citlivost na inzulin a funkci beta buněk v pankreatu. To znamená, že třeba takový každý šálek oblíbeného nápoje vytváří potenciál pro řízení diabetu.

Něco jako prevence vůči chorobám

Konzumace kakaa podporuje tvorbu imunoglobulinu A ve slinách a má tak opravdu pozitivní vliv na odolnost vůči chorobám. V období chřipek a nachlazení je tedy dobré trochu si „zamlsat“. A co víc, kakao se může pochlubit i látkou zvanou arginin, která je spojována s mužskou potencí. Navíc vám udělá dobře i na duši, a to díky přítomnosti fenyletylaminu, látce, která se svým složením podobá pervitinu. Nejlepší je však romantická schůzka s pravým kakaovým práškem, nikterak tepelně upraveným a neobsahujícím přidané látky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat