Prostreno.cz

Rozdíly mezi typy sušených kvasnic nepodceňujte

Instantní droždí a sušené kvasnice. Je mezi nimi rozdíl? Pokud ano, tak jaký? Možná budete chtít vědět, o jakém typu se říká, že je lepší!

„Roky jsem to neřešila, všechny sáčky jsou si podobné,“ krčí rameny čtenářka Míla, kterou znejistila informace její kamarádky. Ta jí totiž řekla, že aktivní sušené droždí není to samé co instantní kvasnice. Rozdíl mezi těmito typy suchých kvasnic je přitom jednoduchý, i když ne zrovna jednoznačný.

Aktivní sušené droždí, které existuje ve formě drobných válečků nebo kuliček (a je odolné vůči teplu), je třeba rozpustit ve vodě ještě před použitím, zatímco instantní kvasnice mají jemnější strukturu a mohou být přimíchány přímo do suchých ingrediencí (například mouky).

Drobné rozdíly, o kterých rozhodně všichni nevědí

Aktivní sušené droždí je v podstatě živý organismus, který spí, dokud není rozpuštěn v malém množství vlažné vody. Pak se může přidat k ostatním položkám. Instantní kvasnice patří k dalšímu typu suchého droždí, který byl zaveden někdy v 70. letech. Vyrábí se podobným způsobem jako aktivní suché droždí, ačkoliv se rychleji suší.

Jak můžete vidět pouhým pohledem, tyto kvasinky jsou rozemleté do jemnějších částic. Z tohoto důvodu se rychleji rozpouští a aktivují. V porovnání od aktivního suchého droždí však není nutné cokoli si připravovat dopředu. Sáček instantních kvasnic rozděláte a jeho obsah spárujete přímo do suchých ingrediencí. Který typ je tedy lepší? I když se v obou případech hovoří o delší trvanlivosti (až 18 měsíců), je to velmi záludná otázka.

Menší objem?

Toto rozhodnutí je na osobní volbě. Zatímco každý z těchto typů kvasnic reaguje trochu odlišně, nedá se říct, který z nich je horší či snad lepší. O aktivním sušeném droždí však někteří říkají, že se jeho „růst“ a zvětšení objemu nedá s druhým jmenovaným srovnávat. Údajně je horší. Jedná se však o subjektivní, neověřený názor. A třeba právě kvůli němu budete chtít kvásek připravovat hezky „postaru“ a bez rizika.

K tomu je potřeba tekutina (mléko či voda), trocha cukru, droždí a mouka. Odlijte část tekutiny (asi 100 ml) a ohřejte ji na příjemnou teplotu. Vmíchejte cukr, čerstvé pekařdké droždí (kvasnice) a mouku (tolik množství, aby vzniklo řídké těsto). Kvásek nechte vzejít hezky v teple, poté jej přimíchejte k ostatním surovinám a vypracujte vláčné těsto.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat