Prostreno.cz

Zdravé mlsání vždy po ruce. Sáhněte po sušených meruňkách

Na čerstvé meruňky si ještě chvilku počkáme, tak proč si nedopřát alespoň ty sušené? Sušené ovoce patří ke skvělým a zdravým svačinkám. Stačí si jen dobře vybrat. Sušené meruňky navíc obsahují i spoustu zdraví prospěšných látek. Tak co dáte jim šanci?

Sušené meruňky jsou oblíbenou pochutinou, ale abyste si mohli být jisti, že jde i o zdravou svačinku, chce to bedlivě přečíst údaje na obale výrobku. Vybírejte si meruňky, které byly šetrně sušené s minimem přidaného cukru. Pozor také na častý omyl, že sušené meruňky mají mít svítivě oranžovou barvu, to je vlivem síření. Proto se neošklíbejte nad tmavšími plody zbarvenými až dohněda, které jsou nesířené.

Co obsahují?

Sušené meruňky oproti čerstvým plodům nejsou rozhodně žádná „béčka“ i v sušených plodech se uchová spoustu živin. Ve 30 g sušených meruněk najdete přibližně 7 g vlákniny a 2 g bílkoviny. Předností je minimum tuku, jen si dejte pozor na hodnoty sacharidů. Množství sacharidů se liší výrobcem, někteří výrobci meruňky doslazují, a pokud dbáte na štíhlou linii, tak těmto je potřeba se vyhnout. 

Dále sušené plody obsahují vitamin C a E, vysoké hladiny vápníku, železa a draslíku. V tomto sušeném ovoci je také značné množství antioxidantů a karotenoidů. V jedné porci přibližně 30 g je kolem 70 kcal. Poznejte, co všechno vám tato zdravá svačinka může dát.

Pro krásnou pokožku

Sušené meruňky jsou vynikající pro neutralizaci volných radikálů a zabraňují oxidačnímu stresu. To může pomoci snížit výskyt vrásek, zpomalit proces stárnutí a zároveň zvýšit pružnost pokožky, minimalizovat jizvy a věkové skvrny.

Posílí zrak

Meruňky jsou plné karotenoidů, které jsou dobře známy jako látka pro zlepšení zraku, protože přispívají ke snížení oxidačního stresu v sítnici. Karotenoidy hrají klíčovou roli v prevenci vzniku makulárních degenerací a šedého zákalu.

Uvolňují dýchací cesty

Množství fytonutrientů obsažené v těchto sušených plodech přispívá k potlačení zánětu v krku a dutinách, tím mohou zlepšit celkové zdraví dýchacích cest, zatímco obsah vitaminu C povzbudí imunitní systém k boji se začínající infekcí.

Zlepšují hustotu kostí

Díky širokému spektru minerálů, včetně železa, draslíku, vápníku a hořčíku, může toto sušené ovoce zvýšit hustotu kostí. Takže je to skvělá svačinka i pro jedince vyššího věku, kterým hrozí riziko ztráty kostní minerální hustoty a vyšší riziko osteoporózy.

Podporují krevní oběh

S významným množstvím železa přispívají sušené meruňky ke zlepšení krevního oběhu, protože železo je potřebné pro výrobu červených krvinek. Lepší cirkulace znamená více okysličení a lepší transport živin.

Eliminují zácpu

Sušené meruňky patří mimo jiné mezi přírodní laxativa, jsou bohaté na vlákninu, která reguluje pohyby střev stimulováním peristaltického pohybu. Tím také zlepšují účinnost vstřebávání živin a posilují imunitní funkci střev.

Zlepšují srážlivost krve

Výzkum prokázal, že sušené meruňky jsou schopné zlepšit srážení krve v těle. To je skvělé pro osoby s poruchami srážlivosti, ale může to být nebezpečné pro osoby, které užívají přípravky na ředění krve.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat