Prostreno.cz

Ocet balsamico. Jak ho použít, aby byl prospěšný vašemu zdraví

Ocet balsamico je tradiční kulinářská přísada a neměl by chybět snad v žádné domácnosti. Možná jste doposud odvraceli tvář z důvodu vyšší ceny, ale za ten kulinářský zážitek to opravdu stojí. Dokonce aceto balsamico je v podstatě speciálně upravované, zahušťované a dlouhodobě fermentované víno, které je vinným octem jen doplněno. Ať už sáhnete po jakémkoli vinném octě, rozhodně neprohloupíte, a navíc se můžete těšit z celé řady dopadů pro vaše zdraví.

Balzamikový ocet je bohatým zdrojem elektrolytů, jako jsou draslík, fosfor, vápník, zinek a hořčík. Obsahuje také jen velmi málo kalorií a neobsahuje žádný tuk ani bílkovinu. Největší předností tohoto octa je vysoká hladina fytonutrientů, které poskytují silné antioxidační vlastnosti.

Balzamikový ocet oceníte při dochucování salátu, při přípravě tradiční italské kuchyně, marinování masa, a dokonce i k dochucování polévek. Jeho chuť si zkrátka zamilujete. Podívejte se, čím je zajímavý.

Minimum kalorií

Navzdory nízkému obsahu kalorií se jedná o velmi chutné dochucovadlo, zapomeňte na dresinky s majonézou a tučné zálivky s olejem. Balzamico má oproti klasickému octu velmi jemnou chuť, od kyselé až po sladkou. Pro všechny, kteří touží shodit nějaké to kilo do plavek, je to vynikající volba.

Přispívá ke snížené tlaku

V balzamicu je přítomný draslík, který funguje v těle jako vazodilatátor, čímž snižuje napětí tepen a cév. Preventivně snižuje riziko hypertenze a chrání kardiovaskulární zdraví jako celek.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Studie prokázaly, že použití tohoto typu octa v mírných koncentracích může pomoci regulovat hladinu glukózy v krvi, což je dobrá zpráva nejen pro diabetiky.

Podporuje trávení

Přidání octa do jídla může výrazně posílit váš imunitní systém, u něhož většina pochodů probíhá právě ve střevě. Tím může také přispět ke snížení zánětu v žaludku a následně eliminovat příznaky zácpy a žaludeční poruchy.

Snižuje hladinu cholesterolu

Balzamikový ocet je přímo spojen s kontrolou hladiny celkového cholesterolu, snižuje hladinu špatného cholesterolu HDL a zároveň udržuje hladinu dobrého HDL cholesterolu. Díky tomu přispívá ke snížení rizika aterosklerózy, stejně tak jako srdečního infarktu, mrtvice a koronárních srdečních chorob.

Pro krásnou pokožku

Fytonutrienty nalezené v tomto octě jsou schopné neutralizovat volné radikály a zabránit jim v působení oxidativního stresu v těle, včetně kůže, čímž pomáhají při léčbě zánětlivých stavů a ​​zabraňují předčasnému stárnutí.

Výběr a skladování


Pokud kupujete balzamikový ocet, je nejlepší zakoupit vysoce kvalitní produkt. Proto se podívejte na tradiční odrůdu, která je dovezena z Itálie. Bude stát víc, ale zato se bude jednat o vynikajícím výrobek. Pokud jde o skladování, ocet zůstane životaschopný po celá léta, ale nezapomeňte ho ponechat uzavřený a mimo přímé sluneční světlo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat