Prostreno.cz

Semena koriandru snižují cholesterol a zlepšují trávení

Koriandrové semeno neboli koriandr celý je velmi oblíbeným kořením po celém světě. Má jedinečnou nasládlou chuť a jeho aroma připomíná pomerančovou kůru. Díky své jedinečnosti ho oceníte jak ve sladkých, tak i slaných pokrmech. Navíc má spoustu skvělých vedlejších účinků. Dáte mu šanci?

Kdo by neznal bylinku jménem koriandr? Tato bylinka se dá zužitkovat naprosto celá, od kořene, přes listy, až po vyzrálá semena. Semena koriandru jsou kulatá a světlehnědé barvy. Semena skladujte nejlépe vcelku a před použitím je umelte na mlýnku na pepř, namletý koriandr ztrácí poměrně rychle svoji vůni.

Semena koriandru jsou velmi populární složkou v asijské kuchyni. U nás jsou běžně používána například při výrobě klobás, pro dochucení gulášů, polévek, chleba, slaného i sladkého pečiva. Najdete je například v perníkovém koření. Celá semena koriandru se běžně přidávají ke sterilované zelenině, využijete je i při přípravě marinády a při nakládání masa na grilování.

Co obsahují?

Semena koriandru jsou plné živin, mají vysoké hladiny vlákniny, antioxidantů, vitaminů B, vitaminu C, draslíku, mědi, hořčíku, manganu, zinku, železa a vápníku. Nezaměnitelná vůně koriandru pramení z přítomných těkavých olejů a antioxidantů, mezi něž patří kyselina linoleová, kyselina olejová, linalool a alfa-pinen. Díky svému pestrému složení přináší semena koriandru hned několik přínosů na lidské zdraví, tak například…

Zlepšují trávení

Významné množství vlákniny a určitých antioxidantů přispívají ke zlepšení funkcí trávicího systému, zlepšují absorpci živin a preventivně eliminují vznik zácpy a průjmových onemocnění.

Posilují imunitní systém

Na rozdíl od mnoha koření, semena koriandru jsou nabitá vitaminem C, stimulujícím imunitní systém, který tělo potřebuje pro svoji přirozenou obranyschopnost vůči cizím patogenům a infekcím.

Přispívá k redukci hmotnosti

Díky přítomné vláknině, je koriandr skvělým kořenícím přípravkem při redukčních dietách. Vlákninu naše tělo potřebuje pro správný chod celé trávicí soustavy, a navíc nám prodlužuje pocit sytosti. Navíc přítomné vitaminy skupiny B urychlují náš zpomalený metabolismus.

Snižují cholesterol

Vědecké studie potvrzují, že pravidelná konzumace koriandrových semen přispívá ke snížení hladiny špatného LDL cholesterolu, díky tomu nás chrání před vznikem různých onemocnění, jako je ateroskleróza, infarkt, mrtvice a dalších srdečních chorob.

Prospívají pokožce

Účinné látky v těchto semenech zlepšují kvalitu kůže tím, že neutralizují účinky volných radikálů a snižují hladiny oxidačního stresu, tím mohou zabraňovat příznakům ekzému, psoriázy a růžovky.

Pečují o vlasy

Bohaté minerální složení semen, včetně bílkovin a zdravých tuků, přispívá k posilnění vlasů a urychluje jejich růst. Tento vedlejší efekt se dostaví jak při vnitřním užití, tak při vnější aplikaci. Ve specializovaných obchodech běžně zakoupíte i koriandrový olej, který může například přidat do vašeho kondicionéru při mytí vlasů.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat