Prostreno.cz

Ječmen jako superpotravina. V čem spočívají jeho kvality

V poslední době se rozmáhá trend v popíjení zeleného ječmene. Nejen tento nápoj, ale vše, co je s ječmenem spojené, přináší velmi prospěšné látky pro lidské zdraví. Ať už sáhnete po zrnu, po klíčkách, po mouce či oblíbeném zeleném ječmeni, neuděláte chybu. Ječmen je vynikajícím zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny a obsahuje mnoho dalších látek.

Zahrnout ječmen do běžné stravy není vůbec nic těžkého, můžete ho konzumovat ve všech známých podobách. Ječmen můžete přidávat do polévek, zeleninových salátů i jako přílohu k masu. Rozhodně je to potravina, která by vám neměla chybět ve spíži. A čím je tak zdravý?

Pročistí střeva

Ječmen je vynikajícím zdrojem vlákniny a díky tomu udržuje tělo bez toxinů. Výhonky ječmene jsou na vlákninu velmi bohaté, a navíc působí jako palivo pro přátelské bakterie, které se nacházejí ve střevech. Tyto bakterie pomáhají při fermentaci obsahu vlákniny ječmene, čímž se vytváří kyselina máselná, což je primární palivo pro střevní buňky. Díky tomu je velmi efektivní při udržování zdravé střevní mikroflóry.  Celkově snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Prevence proti vzniku žlučových kamenů

Vzhledem k tomu, že je ječměn bohatý na nerozpustnou vlákninu, pomáhá snižovat sekreci žlučových kyselin, čímž zvyšuje citlivost na inzulin a snižuje hladinu triglyceridů. Podle vědecké studie uvedené v časopise American Journal of Gastroenterology, ženy, které konzumují vláknitou stravu, mají o 17 % nižší riziko vzniku žlučových kamenů ve srovnání s jinými ženami.

Posiluje imunitní systém

Ječmen je obzvláště užitečný, protože posiluje imunitní systém a snižuje riziko vzniku nachlazení a chřipky. Přítomné železo podporuje krvetvorbu a zabraňuje chudokrevnosti a únavě. Pomáhá při správné funkci ledvin a při vývoji tělesných buněk. Dále obsahuje měď, která tvoří hemoglobin a červené krvinky.

Je bohatý na selen

Ječmen je zdrojem selenu, který pomáhá zachovat pružnost pokožky, čímž ji chrání před poškozením volnými radikály. Kromě toho také zlepšuje funkci srdce, pankreatu a imunitního systému. Nedostatek selenu může vést k rakovině kůže, tlustého střeva, prostaty, jater, žaludku a prsu.

Snižuje hladinu cholesterolu

Ječmen je vynikajícím zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina v ječmenu poskytuje tělu kyselinu propionovou, která pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi.

Prevence proti rakovině

Ječmen obsahuje některé druhy fytonutrientů, které jsou známé jako rostlinné lignany, které jsou v našich střevech přeměněny na živočišné lignany. Jeden z těchto lignanů se nazývá enterolakton, který pomáhá předcházet rakovině prsu a jiným hormonálním onemocněním a koronárním srdečním onemocněním.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat