Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Netradiční ryby na talíři. Sáhněte v obchodě po platýsovi

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

16. 4. 2018 | Dobroty do spíže a ledničky

S přícházejícími slunečními paprsky nás to přirozeně láká i k lehčímu jídelníčku. Takovým je třeba středomořská strava, která je plná chutných ryb bohatých na vitaminy a minerály a hlavně cenné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mezi takovéto chutné ryby patří i pakambalala velká neboli turbot či platýs největší. Ochutnáte tuto exotickou rybku?

Pakambala velká je jedním z nejznámějších zástupců z řádu platýsů. Latinsky známá jako Scophthalmus maximus má ploché, asymetrické tělo a může dorůst do délky jednoho metru a váhy 20 kilogramů. Avšak na trhu se objevují jedinci o váze od jednoho do čtyř kilogramů. Při vaření má tato zdravá ryba jasné, pevné, bílé maso a jemnou ořechovou  chuť, která se liší od obvyklé rybí chutě.

Co obsahuje?

Pokud jde o výživu, má pakambala dobrý poměr kalorií a tuku, z nichž 1/4 tvoří nasycený tuk. Tato ryba je také vynikajícím zdrojem bílkovin, selenu, draslíku, hořčíku, vitaminu B12, vitaminu B6, železa a fosforu. Jedná se o velmi zdravýí druh ryby a rozhodně stojí za ochutnání. Třeba na ni narazíte během letní dovolené.

Zdravotní benefity

Ryby a mořské plody dodávají našemu organismu spoustu potřebných látek, pakabala z řady rozhodně nevyčnívá a má hned několik příznivých účinků na lidské zdraví. Tak například zvyšuje imunitu a zrychluje metabolismus, přispívá ke zdraví srdce tím, že je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Přispívá k pročistění krevních cév, tím předchází vzniku aterosklerózy a celkově podporuje zdraví srdce. Dále také zlepšuje mozkové funkce a snižuje tak riziko neurodegenerativních onemocnění.

Jak připravit pakambalu?

Existuje mnoho různých způsobů, jak jíst tuto lahodnou rybku. K nejoblíbenějším patří pečení, smažení, grilování a příprava v páře. Pakambala chutná obzvlášť skvěle, pokud ji připravíme v troubě. Rozdíl chutě je také podle velikosti, pokud vyrazíte do rybárny či na dovolené na rybí trh, vybírejte pakambaly o hmotnosti kolem 3 kilogramů. Na rozdíl od mnoha jiných ryb, konzistence masa zůstává pořád pevná i po vaření, přesto je ryba šťavnatá a chutná.

Pakambala versus platýs

Ačkoli se jedná o ryby příbuzné, přesto se vcelku od sebe liší. Platýs má mírně sladkou chuť a pevnou strukturu. Platýs obyčejně není tak nabitý živinami, jako je pakambala. Ať už se rozhodnete ochutnat platýse nebo pakambalu, pozor, odkud ryby pocházejí! Ryby z nespolehlivého zdroje mohou obsahovat zvýšené množství rtuti.

Ovčí mléko. Je skutečně tak zdravé, jak se tvrdí?

Celerové řízky

Celerové řízky

11 hlasů
50min 817 kJ 70 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Špenátový salát

6 hlasů
20min 559kJ 65 Kč

Salát ze špenátu a ředkviček.

Rýžový nákyp

12 hlasů
40min 466kJ 75 Kč

Nákyp se sušeným ovocem.