Prostreno.cz

Pro jednoho plevel, pro jiného poklad. Objevte ptačinec žabinec a zpestřete si jídelníček

Ptačinec prostřední (Stellaria media), zvaný též jako ptačinec žabinec je pro mnohé z nás obyčejný plevel, ve skutečnosti je to skvělá listová zelenina, kterou oceníte v zeleninových salátech, a navíc hraje i roli v lidovém léčitelství. Takže až příště vyrazíte plít záhonky, schválně si dejte pár kousků tohoto „plevelu“ stranou.

Ptačinec žabinec se běžně vyskytuje po celé Evropě, časem byl také zavlečen do Severní Ameriky a dnes ho můžete nalézt téměř po celém světě, a dokonce ho i ochutnat v kulturních specialitách po celém světě. Všimněte si, že tato rostlina roste na náhodných místech pro svou odolnost, a možná právě proto se předpokládá, že je to jen plevel, zatímco je to vlastně potenciálně superzdravá bylina!

I když nejde zrovna o nejoblíbenější druh listové zeleniny, má tato rostlina příjemnou chuť a je rozhodně netradiční obměnou běžných salátů, zeleninových smoothies a spousty dalších pokrmů. Poznejte všechny účinky tohoto blahodárného „plevelu“.

Redukce hmotnosti

Velmi oblíbený je i čaj z ptačince, protože má jisté diuretické a laxativní vlastnosti, které přispívají k odvodňování organismu a přispívají k detoxikaci těla. Kromě toho však některé studie prokázaly, že tato bylina také potlačuje chuť k jídlu, což dále pomáhá omezit příjem kalorií a pomáhá při hubnutí.

Pro zdravé trávení

Vláknina, minerální látky a antioxidanty, které se v této rostlině nacházejí, zlepšují trávení a zároveň vyrovnávají bakteriální rovnováhu ve střevě a tím podporují imunitní systém.

Uvolní zahleněné dutiny

Přítomné antioxidanty, respektive saponiny, mohou působit jako expektoranty v dýchacím systému, což vám pomůže vyloučit hlen a usnadňuje vykašlávání. Tím zmírňuje zánět v celé dýchací soustavě a současně eliminuje mnoho základních infekcí tohoto systému.

Péče o kůži

Existují různé topické aplikace této byliny, které mohou zlepšit vzhled a zdraví pokožky. Tato bylinka je plná minerálů a antioxidantů, které eliminují vznik oxidativního stresu a zklidňují záněty, jako jsou ekzémy, akné, růžovka a psoriáza. Dokonce přispívá k vyhlazení jizev a vrásek.

Urychluje léčbu

Použití obvazů nebo kompresí z této bylinky na rány stimuluje krevní oběh a průtok krve, zatímco chrání proti infekcím, díky těmto schopnostem urychluje celý hojivý proces.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat