Prostreno.cz

Opomíjený tuřín utuží vaše zdraví

Dejte šanci tuřínu! V dnešní době je tak trochu zapomenutou zeleninou, a to je velká škoda. Oceníte je nejen v syrovém stavu, ale poslouží i jako příloha místo brambor. Nabízí dokonce i mnohem lepší nutriční profil než zmiňované brambory. S tuřínem si hravě udržíte svůj štíhlý pas, posílíte imunitu, a to zdaleka není ještě všechno.

Tuřín je kořenová zelenina, která je známá snad po celém světě. Nevíme kdy, ale vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice. První zmínka o tuřínu je již z roku 1620 a běžně se s ním setkáte například ve starých anglických kuchařkách, kde rozhodně našel bohaté uplatnění. Tuřín můžete zužitkovat naprosto celý včetně listů – používají se jako běžná listová zelenina nebo jako příloha  – třeba místo špenátu. Zatímco samotným tuřínem můžete skutečně nahradit brambory, je vhodný i na vaření, pečení, můžete ho plnit, zkrátka fantazii se meze nekladou. Jeho jedinečná chuť je velmi zajímavá, takže ho najdeme jako vylepšení chuti různých pokrmů po celém světě a mnoho kultur tuřín začlenilo do svých základních jídel nebo národních lahůdek.

Co obsahuje?

Tuřín obsahuje různé druhy živin včetně vysokého množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku, stejně jako je bohatý na vitaminy C, E, K a vitaminy skupiny B. Velkou výhodou tuřínu je, že je z až 92 % tvořen vodou a také má působivé množství vlákniny. Navíc tahle porce zdraví obsahuje jen minimum kalorií, přibližně ve 100 g se pouze 27 kcal. A jakých výsledků můžete s tuřínem dosáhnout?

Pro štíhlý pas

Jedna porce tuřínu obsahuje až 12 % denní potřeby vlákniny, a to není zrovna málo. Vláknina je klíčová pro zajištění správného trávicího procesu, eliminuje zácpu, průjem, podporuje peristaltiku střev a absorpci živin. Zdravé trávení je nezbytnou součástí celkového zdraví a hlavně pomáhá při hubnutí. Díky tomu, že je tuřín z největší části tvořen vodou můžete si ho dopřát, de facto kolik chcete.

Posílí imunitní systém

Jak již bylo řečeno tuřín obsahuje vitamin C (21 mg/100 g) a ne zrovna málo. Vitamin C je nezbytný pro mnoho tělesných procesů, včetně stimulace imunitního systému a k tvorbě bílých krvinek. Kromě toho je vitamin C nezbytným prvkem při výrobě kolagenu, který přispívá k vývoji a hojení kožních tkání a svalů, stejně jako krevních cév. Vysoká hladina vitaminu C může také pomoci při prevenci rakoviny tlustého střeva.

Snižuje krevní tlak

Draslík je velmi cennou složkou tuřínu, protože působí v těle jako vasodilatátor. Díky tomu přispívá ke snadnějšímu průtoku krve a zvyšuje okysličení životně důležitých orgánů. Navíc draslík v kombinaci s vlákninou je skvělou dvojkou pro snižovaní hladiny špatného LDL cholesterolu.

Vhodné pro diabetiky

Tuřín se v mnoha kulturách používá místo brambor a tímto se můžeme inspirovat i v našich končinách. Protože tuřín na rozdíl od brambor neobsahuje tolik sacharidů, které se rozpadají na jednoduché cukry, což může způsobit kolísání hladiny glukózy a inzulinu v těle, což je klíčové pro diabetiky. Proto je tuřín často používán jako alternativa k bramborám.

Protirakovinné účinky

Snad nejdůležitější funkcí tuřínu je její rozmanité složení antioxidačních sloučenin. Glukozinoláty jsou poněkud vzácné sloučeniny, které obsahují síru, o nichž je známo, že snižují růst nádorových buněk v těle. Navíc vysoké hladiny karotenoidů a vitaminu C působí jako antioxidanty, které bojují proti účinkům volných radikálů, čímž zabraňují mutaci zdravých buněk.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat