Prostreno.cz

Žlutý meloun galia posílí imunitu a zeštíhlí pas

Dokážete si představit léto bez melounu? Melouny a léto k sobě zkrátka patří a ať už si vyberete jakýkoli druh, neuděláte chybu. Co například sáhnout po melounu galia? Tento žlutý meloun patří k také velmi oblíbeným druhům a též jako jeho ostatní příbuzní má spoustu přínosů pro lidský organismus. Tak co, dáte se letos na žlutou?

Melouny galia jsou druhem původně z Indie, přesto je tento meloun vlastně hybridní kultivar žlutého melounu a melounu cantaloupe. Chuť melounů galia je jedinečnou kombinací těchto dvou druhů a stejně tak jako ostatní druhy obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.

Co obsahují?

Melouny galia jsou bohaté na vitamin C, vitamin A, karotenoidy, flavonoidy a obsahují různé minerály, jako je draslík, vápník a železo. V neposlední řadě obsahují také poměrně dobrý podíl vlákniny, včetně pektinu. Má téměř nulové procent tuku, žádný cholesterol a nízkou hodnotu kalorií. Zkrátka co si více přát. A jaké jsou veškeré benefity tohoto melounu? 

Pro zdraví srdce

Meloun galia pomáhá zlepšit zdraví srdce hned dvěma způsoby. Vysokým obsahem vlákniny přispívá ke snížení LDL neboli špatného cholesterolu v těle, tím může organismus chránit před vznikem aterosklerózy.  Navíc díky vysokému obsahu draslíku, který působí jako vazodilatátor, přispívá k regulaci krevního tlaku a tím snižuje riziko vzniku ischemické srdeční choroby, infarktu a mrtvice. 

Trávení bez trápení

Kdo by chtěl v létě vystavovat vypouklé bříško. Díky přítomné a převážně rozpustné vláknině vás tento problém už trápit nemusí a meloun může pro vás být vyhledávanou svačinkou. Zejména rozpustná vláknina jako je pektin přispívá k normálnímu vylučování stolice, eliminuje zácpu a nadýmání a pocity nafouklého bříška. Navíc rozpustná vláknina způsobuje, že se cítíte nasycení, což snižuje pravděpodobnost přejídání – a to činí z melounu skvělého dietního pomocníka. 

Posílí imunitu

Tyto melouny, jak již bylo řečeno, jsou plné také vitaminů, jako je vitamin C, který stimuluje imunitní systém a vitamin A, karotenoidy a flavonoidy, které působí jako antioxidanty, a tím chrání tělo před různými nemocemi. Tyto složky eliminují a neutralizují volné radikály, které mohou způsobit mnoho závažných onemocnění, jako je například rakovina. Melouny galia obsahují organické sloučeniny, které jsou přímo spojeny se snížením rizika rakoviny plic, ústní dutiny, tlustého střeva a prsu. 

Pro zdravé oči

Přítomný vitamin A, který se nachází v mírném množství v těchto melounech, dodá tělu potřebné karotenoidy, které specificky chrání váš zrak. Beta-karoten může zabránit vzniku makulární degenerace, citlivosti na UV záření a kataraktě. 

Reguluje krevní cukr

Přítomný pektin může také předcházet vzniku onemocnění diabetu, protože pektin a jiné formy vlákniny regulují uvolňování glukózy do krevního oběhu z jednoduchých cukrů a sacharidů. To znamená, že diabetici a lidé s rizikem vzniku diabetu 2. typu jsou chráněni před výkyvy krevního cukru, které mohou být velmi nebezpečné pro zdraví. 

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat