Prostreno.cz

Opomíjený tuřín utuží vaše zdraví

Dejte šanci tuřínu! V dnešní době je tak trochu zapomenutou zeleninou, a to je velká škoda. Oceníte je nejen v syrovém stavu, ale poslouží i jako příloha místo brambor. Nabízí dokonce i mnohem lepší nutriční profil než zmiňované brambory. S tuřínem si hravě udržíte svůj štíhlý pas, posílíte imunitu, a to zdaleka není ještě všechno.

Tuřín je kořenová zelenina, která je známá snad po celém světě. Nevíme kdy, ale vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice. První zmínka o tuřínu je již z roku 1620 a běžně se s ním setkáte například ve starých anglických kuchařkách, kde rozhodně našel bohaté uplatnění. Tuřín můžete zužitkovat naprosto celý včetně listů – používají se jako běžná listová zelenina nebo jako příloha  – třeba místo špenátu. Zatímco samotným tuřínem můžete skutečně nahradit brambory, je vhodný i na vaření, pečení, můžete ho plnit, zkrátka fantazii se meze nekladou. Jeho jedinečná chuť je velmi zajímavá, takže ho najdeme jako vylepšení chuti různých pokrmů po celém světě a mnoho kultur tuřín začlenilo do svých základních jídel nebo národních lahůdek.

Co obsahuje?

Tuřín obsahuje různé druhy živin včetně vysokého množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku, stejně jako je bohatý na vitaminy C, E, K a vitaminy skupiny B. Velkou výhodou tuřínu je, že je z až 92 % tvořen vodou a také má působivé množství vlákniny. Navíc tahle porce zdraví obsahuje jen minimum kalorií, přibližně ve 100 g se pouze 27 kcal. A jakých výsledků můžete s tuřínem dosáhnout?

Pro štíhlý pas

Jedna porce tuřínu obsahuje až 12 % denní potřeby vlákniny, a to není zrovna málo. Vláknina je klíčová pro zajištění správného trávicího procesu, eliminuje zácpu, průjem, podporuje peristaltiku střev a absorpci živin. Zdravé trávení je nezbytnou součástí celkového zdraví a hlavně pomáhá při hubnutí. Díky tomu, že je tuřín z největší části tvořen vodou můžete si ho dopřát, de facto kolik chcete.

Posílí imunitní systém

Jak již bylo řečeno tuřín obsahuje vitamin C (21 mg/100 g) a ne zrovna málo. Vitamin C je nezbytný pro mnoho tělesných procesů, včetně stimulace imunitního systému a k tvorbě bílých krvinek. Kromě toho je vitamin C nezbytným prvkem při výrobě kolagenu, který přispívá k vývoji a hojení kožních tkání a svalů, stejně jako krevních cév. Vysoká hladina vitaminu C může také pomoci při prevenci rakoviny tlustého střeva.

Snižuje krevní tlak

Draslík je velmi cennou složkou tuřínu, protože působí v těle jako vasodilatátor. Díky tomu přispívá ke snadnějšímu průtoku krve a zvyšuje okysličení životně důležitých orgánů. Navíc draslík v kombinaci s vlákninou je skvělou dvojkou pro snižovaní hladiny špatného LDL cholesterolu.

Vhodné pro diabetiky

Tuřín se v mnoha kulturách používá místo brambor a tímto se můžeme inspirovat i v našich končinách. Protože tuřín na rozdíl od brambor neobsahuje tolik sacharidů, které se rozpadají na jednoduché cukry, což může způsobit kolísání hladiny glukózy a inzulinu v těle, což je klíčové pro diabetiky. Proto je tuřín často používán jako alternativa k bramborám.

Protirakovinné účinky

Snad nejdůležitější funkcí tuřínu je její rozmanité složení antioxidačních sloučenin. Glukozinoláty jsou poněkud vzácné sloučeniny, které obsahují síru, o nichž je známo, že snižují růst nádorových buněk v těle. Navíc vysoké hladiny karotenoidů a vitaminu C působí jako antioxidanty, které bojují proti účinkům volných radikálů, čímž zabraňují mutaci zdravých buněk.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat