Prostreno.cz

S para ořechy opatrně. Snadno se jimi můžete otrávit

Para ořechy, neboli tak zvané brazilské ořechy, pocházejí z vysokého stromu juvie ztepilé (Bertholletia excelsa). Můžete se jimi předávkovat? Ano! A za všechno může selen!

Brazilský ořech je bohatým zdrojem bílkovin a může být konzumován syrový nebo pražený. Chutná vám? Tak pozor na to, jakou máte spotřebu. Pokud se trochu „rozvášníte“, můžete skončit s otravou selenem!

Jen tak na chuť, ale nic víc!

Ořechy z Brazílie nepatří jenom k zásobárnám bílkovin, ale i selenu. Ve 28 gramech, které pro porovnání představují jeden sáček s grilovacím kořením, se tohoto esenciálního minerálu nachází asi 544 mg. Jistě, selen je mikroživina, kterou organismus vyžaduje pro produkci selenoproteinů, což jsou enzymy, které hrají hlavní roli při regulaci imunitního systému a štítné žlázy, nicméně čeho je moc, toho je příliš.

Doporučená denní dávka selenu je 55 mg a horní přípustná hladina pro dospělou osobu se pohybuje okolo 400 mg. Na první pohled je tedy patrné, že předávkovat se selenem, v tomto případě para ořechy, nemusí být těžké! V podstatě stačí jeden kus – a denní dávka je překročena. A co se děje s tělem, pokud se tak skutečně stane?

Respirační příznaky

Některé z příznaků otravy selenem zahrnují ztížené dýchání, kašel, česnekový zápach z úst, bronchitidu, bronchiální pneumonii a plicní edém.

Gastrointestinální symptomy

Zvýšená konzumace brazilských ořechů také způsobuje nevolnost, zvracení, kovovou chuť v ústech a střevní křeče.

Změna vzhledu

Některé z prvních symptomů otravy selenem jsou pozorovatelné na kráse. Dochází například ke ztrátě vlasů. Také nehty křehnou a deformují se, zuby vykazují nezvykle nezdravý odstín. Objevují se i skvrny na pokožce.

Neurologické příznaky

Nadměrný přísun selenu může poškodit nervy a mozkovou tkáň. Setkat se tak lze i s podrážděností, stresem, sníženou ostražitostí, nízkým krevním tlakem a dokonce i bezvědomím. Co s tím?

Pochopitelně, že se doporučuje ihned vyhledat lékařskou pomoc a pro příště si pamatovat, že brazilské ořechy sice báječně chutnají, ale neměly by se konzumovat ve vyšších dávkách, neboť mohou způsobit velmi závažné zdravotní stavy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat