Prostreno.cz

Čím můžete nahradit oblíbenou melasu, když vám dojde

Tmavá melasa je bezpochyby oblíbená, nicméně když ji v kuchyni nemáte po ruce, musí se něčím nahradit. Jaké alternativy jsou k dispozici? Poradíte si i v nouzové situaci!

Tmavá melasa je bohatý, silný a velmi sladký sirup, který je vedlejším produktem cukrové třtiny. Uplatnění nachází především při pečení sušenek, koláčů i chlebů. Pokud jste ji ještě nikdy nezkusili, má karamelovou, sladovou chuť. 100 g přitom obsahuje 290 kcal (1214 kJ). Tahle jedinečná přísada vám do receptu chybí? Seznamte se s náhradami, které vám pomohou pokračovat v práci. Tohle jsou ty nejlepší!

Tmavý kukuřičný sirup

Tento sirup je vynikající alternativou melasy. Má podobnou konzistenci a bohatou chuť. Množství sirupu také odpovídá množství melasy.

Hnědý cukr

Chutná a rychle připravená alternativa melasy? Smíchejte hnědý cukr s trochou horké vody tak, aby se vytvořila hustá sladká pasta. Použijete-li samotný hnědý cukr, budete potřebovat 3/4 množství, které se doporučuje pro melasu.

Kokosový palmový cukr

Nerafinovaný cukr plný minerálů a chuti? Kokosový palmový! Podobně jako u hnědého cukru ho lze smíchat s trochou horké vody. Hned je připravený pro použití v receptech.

Javorový sirup

Javorový sirup a melasa jsou stejně sladké, proto se dá „javorák“ použít coby náhrada tmavé melasy, a to v poměru 1 : 1.

Tmavý lesní med

Med je oproti melase trochu jemnější, nicméně i tak má sílu jako hrom, je tmavý a vyniká vlastní výraznou chutí. Ta se však v celkovém dojmu dezertu trochu projeví. Nutno také podotknout, že podle včelařů je zdravější med světlý. Tato tmavá varianta se totiž získává ze stromů, na kterých mšice sají mízu a jejich sladké výměšky sbírají včely a mravenci.

Granulovaný bílý cukr

V nouzové situaci můžete melasu nahradit granulovaným bílým cukrem, přičemž postup je totožný s výše uvedeným návodem (stačí smíchat s horkou vodou). Je však vhodné přidat do pasty pár kapek vanilkové esence, aby došlo k prohloubení chuti.

Hnědý rýžový sirup

Tento jantarový sirup je vedlejším produktem rýže. Má hlubokou a charakteristickou chuť, která je docela podobná tmavé melase, i když je méně sladká. Máte-li ho po ruce, sem s ním!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat