Prostreno.cz

Ochutnejte ovoce kaki. Je dobré na hubnutí i trávení

Spatřili jste v obchodě podivné ovoce, které vypadá jako velké oranžové rajče? Příště jeho nákup tak rychle nezavrhujte. Tenhle „cizinec“ totiž nabízí prevenci před rakovinou, regulaci krevního tlaku i pomoc při rýsování křivek.

Kaki je poněkud netradiční kousek, který svým tvarem trochu připomíná broskev, trochu zase rajské jablíčko. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“, což zní jako něco, co musíte alespoň ochutnat. Že nejste příznivcem divoké exotiky? Možná změníte názor, protože plody stromu známého pod pojmem tomel japonský slibují zajímavá zdravotní pozitiva. Jak kaki zapůsobí na váš organismus?

Podpora trávení, kterou by byl hřích nevyužít

Díky vysokému podílu vlákniny cizokrajné občerstvení může „pohlídat“ naprosto bezproblémové trávení, což vám zajistí pravidelné pohyby střev, které budou přesné jako švýcarské hodinky. Vláknina zároveň pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, přičemž detoxikuje tělo a urychluje úbytek hmotnosti. Vážně se o tyto výhody chcete nechat dobrovolně připravit?

Prevence rakoviny. Ta se hodí vždycky

Odborníci na základě četných studií vychvalují kaki i pro jeho velké množství polyfenolů. Jen na vysvětlenou, jedná se o antioxidanty, jejichž příjem se vám stonásobně vyplatí, neboť ochraňují buněčné membrány i DNA, čímž preventivně působí proti vzniku mutací způsobujících rakovinu, zejména tedy vaječníků, močového měchýře a plic.

Dietní pomocník, co vás zasytí

Plod, kterému se někdy říká také korejské mango či čínská švestka, vám může usnadnit vaše dietní snahy. Má totiž nízký glykemický index, proto je vhodný i pro pacienty s diabetem. Aby toho nebylo málo, rovněž nabízí nulový obsah tuku, ovšem na druhou stranu zásobí zmíněnou vlákninou i celou řadou vitaminů a minerálů.

Krevní tlak v normě? Žádný problém

Jednou z mnoha cenných živin, kterou v kaki naleznete, je draslík – a rozhodně se nejedná o žádný titěrný podíl. Tento minerál si lékaři spojují s regulací vysokého krevního tlaku i nižším rizikem kardiovaskulárních chorob. Pokud tedy trpíte hypertenzí, sladký „pokrm bohů“ pro vás může být spásným řešením. Nutno dodat, že draslík rovněž povzbuzuje peristaltiku střev, dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání a ovlivňuje aktivitu svalů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat