Prostreno.cz

Poznejte tropickou zeleninu čajot. Chrání před rakovinou a snižuje vysoký krevní tlak

Něco mezi okurkou, kedlubnou a ořechy – tak nějak by se dal stručně charakterizovat čajot, který vám může být prospěšný nejen při hubnutí. Předchází totiž i anémii a reguluje hladinu cholesterolu!

Samozřejmě nic proti osvědčené klasice, ale už jste se poněkud přejedli rajčat, paprik i dýní? Dejte si čajot. Ačkoli tenhle podivný název vás možná nabádá k myšlence, že mluvíme o nějakém druhu čaje, jedná se o tropickou zeleninu původem ze Severní Ameriky.

Cizinec“ zvláštních tvarů sice patří do stejné kategorie jako cuketa, chuťově ovšem připomíná kedlubnu kříženou s okurkou. Obsažená semena se konzumují také – a pro změnu mají příchuť ořechů. Že už tohle zní hodně zajímavě? A to jste ještě neslyšeli o výhodách, které čajot přináší!

Snížený cholesterol? Může být

Čajot je složen hlavně z vody, té má v sobě až 90 %. Na stranu druhou v něm nenajdete žádné nezdravé tuky, tudíž ho můžete jíst s naprosto s klidným svědomím. Je tedy skvělým parťákem pro hubnutí! A zčásti i díky tomu, že vám dodá poměrně hodně vlákniny. O té je známo, že prospívá trávení a navozuje pocit sytosti. Jenže stejně dobře na sebe umí „navázat“ i cholesterol obsažený ve žluči. Ten přitom odvádí z těla ven.

Prevence rakoviny v každém soustu

Plod, jehož největším vývozcem je v současné době Kostarika, má mocné schopnosti. Již několik vědeckých studií poukázalo na to, že v jeho složení se nachází unikátní polygonické antioxidanty, které hrají důležitou roli v boji proti volným radikálům. Ty nejenže zvyšují riziko vzniku rakoviny, ale také urychlují proces stárnutí. Co z toho plyne? Dopřejte si netradiční cizokrajnou zeleninu co možná nejčastěji!

Krevní tlak v normě? Žádný problém

Jednou z mnoha cenných živin, kterou vám přírodní dar směle nabízí, je draslík – a rozhodně se nejedná o žádný titěrný podíl. Tento minerál si lékaři na základě četných studií s průkaznými daty spojují s regulací vysokého krevního tlaku. Pokud tedy trpíte hypertenzí, čajot pro vás může být spásným řešením. Nutno dodat, že draslík rovněž povzbuzuje peristaltiku střev, dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání a ovlivňuje aktivitu svalů.

Anémie. I té se můžete pohodlně vyhnout

Kromě toho, že čajot platí za exkluzivní zdroj antioxidantů a draslíku, načerpáte z něj také poctivou dávku železa, které je velice důležité pro prevenci, a dokonce i odvrácení samotné anémie. Ovšem pozor, pole jeho působení je možná ještě širší, než jste si kdy mysleli. Železo je totiž prospěšné i pro metabolismus, zatímco zlepšuje funkce mozku. Obzvláště užitečné je pro osoby trpící nespavostí či syndromem neklidných nohou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat