Prostreno.cz

Rajčata, brambory a goji. Co je spojuje a proč jsou tak zdravé

Napadlo vás někdy, že mezi rajčaty, bramborami a goji může být nějaká spojitost? Je to již nějaký ten pátek, co jsme opustili školní lavice, ale zavzpomínejme na hodiny biologie. Tuto trojici totiž spojuje jedna věc, a to její vědecké začlení. Patří do čeledi lilkovité. Poznejte ty nejoblíbenější druhy této početné rodinky, včetně jejich účinků na zdraví. Nejen jednu věc mají totiž společnou.

Tato čeleď zahrnuje mnoho významných druhů se kterými se setkáváme denně. Kromě toho, že je významným zdrojem potravy, využívá se jako koření či ve farmacii. 

Patří sem spousta druhů zeleniny, květin a bylin  a všechny spojuje to, že jsou bohaté na různé antioxidanty, vlákninu, vitaminy, minerály, aminokyseliny a bílkoviny. Také existuje je spojuje přítomnost alkaloidů a kalcitriolu.

Alkaloidy představují skupinu zásaditých organických sloučenin, které se tvoří při přeměně aminokyselin. Jejich pozitivní účinky pro organismus jsou pro vědce velmi pozoruhodné a často jsou součástí četných výzkumů. Další zmíněnou látkou je kalcitriol, což je steroidní hormon, který představuje vysoce aktivní formu vitaminu D.

A jaké jsou nejoblíbenější druhy?

Rajčata

Na první místo jistě patří rajčata, která jsou velmi oblíbená. Najdeme v nich vysoký obsah vitaminu A a C, stejně jako železo, draslík a lykopen. Tato oblíbená zelenina může pomoci v regulovat krevní tlak a posílí imunitního systému.

Brambory

Do této skupiny neodmyslitelně patří i brambory, které mohou nabídnout poměrně dobrou úroveň vitaminů A, B, C a vitaminu E a vlákniny. Pozor na syrové či zelenající brambory, ty jsou ke konzumaci nevhodné, z důvodu mírného obsahu toxických látek.

Lilek

Lilek nabízí vysoký obsah klíčových minerálů, jako je mangan, stejně jako poměrně velké množství anthokyaninů a dalších antioxidantů, tato rostlina může pomoci při chronických onemocněních.

Červená paprika

Papriky mají extrémně vysoký obsah vitaminu C, což z nich činí ideální doplněk stravy pro posílení imunitního systému.

Mochyně

Mochyně vyniká nízkým obsahem kalorií a zároveň vysokým obsah vlákniny a antioxidantů. Díky tomuto složení je všestranně přínosná pro lidský organismus.

Goji

Goji neboli kustovnice čínská je v posledních letech velmi oblíbená a je považována za superpotravinu. A to právem, kustovnice je plná antioxidantů a aminokyselin. Podporuje imunitní systém a redukuje množství antigenů, které souvisejí s projevem alergií. Přispívají ke snížení tlaku, zlepšují krvetvorbu, mají příznivý vliv na zrak a funkci jater.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat