Prostreno.cz

Nepodceňujte dýně. Posílí imunitu, kosti a snižují cholesterol

Dýně neodmyslitelně patří k podzimu a jejich pestré barvy a zajímavé tvary jsou nejen oblíbenou podzimní dekorací, ale také jsou skvělou sezonní potravinou. Dýně jsou nabité podstatnými živinami, které naše tělo potřebuje. Tak proč je využívat jen jako dekoraci, když se můžete zahřát třeba chutnou dýňovou polévkou? Poznejte dýně a neváhejte je zapojit do svého podzimního jídelníčku.

Dýní je hned několik druhů, mezi nejoblíbenější patří například Hokkaidó, máslová a špagetová. Ať už máte oblíbený jakýkoli druh, jejich složení už není zas tak odlišné. A tyhle benefity mají všechny druhy dýní společné.

Co obsahují?

Dýně jsou bohaté na různé organické sloučeniny, jsou plné vitaminů a minerálů. Konkrétně obsahují vysoké množství vitaminu A, poměrně značné množství vitaminu C, E a vitaminy skupiny B. Pokud jde o minerály, obsahují hořčík, draslík, mangan, měď, fosfor, vápník a železo. Jsou také velmi dobrým zdrojem karotenoidů a dalších protizánětlivých a antioxidačních sloučenin. A jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Zvyšují imunitu

Díky vysokému obsahu vitaminu C, hořčíku a dalších antioxidačních sloučenin pomáhají neutralizovat volné radikály v celém těle. Volné radikály jsou nebezpečnými vedlejšími produkty buněčného metabolismu a jsou spojeny se širokou škálou onemocnění, včetně rakoviny, onemocnění srdce a předčasného stárnutí. Kromě toho obsahují dýně značné množství vitaminu A, včetně karotenoidních fytonutrientů, jako je lutein a zeaxantin. Všechny tyto látky napomáhají tělu posílit imunitní systém a chrání ho před škodlivými látkami.

Regulují hladinu cukru v krvi

Správný, regulovaný metabolismus cukrů v těle je nejlepší způsob, jak předejít diabetu, což je onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě. Dýně jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité pro metabolickou aktivitu. Navíc dýně obsahují poměrně slušný podíl vlákniny, včetně polysacharidu, známého jako pektin. Pektin je nezbytným prvkem k regulaci krevního cukru v celém těle, který zajišťuje konstantní aktivity inzulinu a glukózy v těle. Tím je zajištěna správná funkce všech orgánových systémů a snížení výkyvů krevního cukru.

Chrání plíce

Dýně jsou velmi bohaté na vitamin A, který je důležitý především pro naše oči. Vědecké studie spojují tento vitamin také s eliminací emfyzému (rozedmou plic). Zvláště u jedinců, kteří jsou trvale vystaveni karcinogenům, jako je například kouření cigaret. Dále tělu dodává důležitý karotenoid zvaný kryptoxantin, který byl spojen se snížením výskytu rakoviny plic.

Pro zdraví srdce

Přítomný hořčík a draslík tvoří velmi účinnou obrannou linii proti kardiovaskulárním onemocněním. Draslík působí jako vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje napětí cév a tepen, čímž se zvyšuje průtok krve a snižuje zátěž celého kardiovaskulárního systému. Navíc přítomná vláknina je velmi postatná při odstraňování přebytečného cholesterolu, čímž se snižuje pravděpodobnost aterosklerózy, srdečního záchvatu a mrtvice.

Prevence chudokrevnosti

Mnoho druhů dýní má vysokou hladinu železa a mědi, které jsou klíčové pro červené krvinky. To znamená, že s dostatečným množstvím těchto minerálů ve stravě můžete snížit riziko výskytu anémie a obecně zvýšíte cirkulaci krve v krevním oběhu, což může zvýšit okysličení, a tím i podpořit mozkové funkce a zvýšit celkovou energetickou hladinu.

Pro silné kosti

Vysoká hladina základních vitaminů a minerálů, které se vyskytují v dýních, jsou velmi důležitou součástí rozvoje kostní hmoty a jejich minerální hustoty. Dýně jsou cenným zdrojem zinku, vápníku, manganu a dalších velmi důležitých stopových prvků. To může pomoci snížit a zpomalit rozvoj osteoporózy neboli řídnutí kostí.

To nejlepší pro těhulky

Dýně obsahují významné množství kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy. Kyselina listová je nedílnou součástí pro správný růst a vývoj plodu. Poruchy neurální trubice jsou přímo spojeny s nedostatkem této složky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat