Prostreno.cz

Co je dobré vědět o pohance, než si ji zařadíte do jídelníčku

Pohanka, coby bezlepková rostlinná surovina, je velmi bohatá na živiny. Ten, kdo ji konzumuje, se může těšit z mnoha pozitivních účinků na své zdraví a krásu. Taky chcete bezchybnou pleť a krásné vlasy?

Bezlepková pohanka se v posledních letech těší velké oblibě, a to zvlášť u osob trpících alergií na lepek a celiakií. Pohanka patří do rodiny rostlin Polygonaceae a původně byla kultivována v balkánském regionu Evropy. Poté se pomalu rozšířila do jihovýchodní Asie.

Pohanka obsahuje důležitou látku rutin, která pomáhá vstřebávat vitamin C a příznivě působí na cévní systém. Dále se může pochlubit přítomností osmi esenciálních aminokyselin, také je bohatá na vitaminy a minerály, jako je riboflavin (B2), niacin (B3), měď, hořčík, fosfor, zinek a mangan. A co její nejznámější přínosy pro lidské zdraví? Pohanka toho „umí“ docela dost!

Zabraňuje srdečním onemocněním

Jednou z nejdůležitějších vlastností pohanky jsou její vysoké hladiny fytonutrientů, zejména flavonoidů. Tyto důležité sloučeniny působí jako antioxidanty, které vyhledávají a odstraňují nebezpečné volné radikály, chemický vedlejší produkt metabolismu buněk, o kterém je známo, že způsobuje onemocnění, jako je rakovina a srdeční problémy.

Rutin, jeden z nejdůležitějších flavonoidů obsažených v pohance, snižuje množství LDL (špatného) cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje ten dobrý (HDL cholesterol), což dále snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Je užitečná při ztrátě hmotnosti

Pohanka má v porovnání s pšenicí či ječmenem méně kalorií a neobsahuje nasycené tuky. Jedná se o účinnou kombinaci, která pomáhá potlačovat chuť k jídlu, regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat trávicí zdraví a posilovat ochablé svaly.

Patří k bohatým zdrojům bílkovin

Pohanka je jednou z cenných rostlinných potravin, které obsahují vysoce kvalitní bílkoviny. Proteiny obecně jsou životně důležité pro mnoho funkcí v těle, takže potraviny obsahující právě kompletní bílkoviny dokonce nahrazují konzumaci červeného masa, což je informace směřovaná k vegetariánům.

Bílkoviny navíc mají schopnost pomáhat při hubnutí, jelikož zajišťují pocit sytosti, zvyšují energii a kognitivní schopnosti. Zároveň pomáhají zpomalit přirozený pokles svalové hmoty, jež se nazývá sarkopenie. (Studie prokázaly, že proteiny dramaticky zpomalují ztrátu kostní hmoty, poskytují větší sílu, trvanlivost a vytrvalost během fyzické aktivity.)

Zlepšuje trávení

Pohanka má vysokou úroveň vlákniny, která stimuluje peristaltický pohyb a svalové kontrakce. Vláknina může snížit šance na závažnější gastrointestinální problémy tlustého střeva a rakovinu žaludku.

Posiluje imunitní systém

Pohanka vyniká dlouhým seznamem pozitivních vlastností a její dopad na imunitní systém je jednou ze zásadních položek. Antioxidační složky, jako jsou tokoferoly, fenolová kyselina, selen a flavonoidy, které jsou vynikající při hledání a odstranění volných radikálů, kromě jiného zvyšují aktivitu jiných antioxidantů, jako je vitamin C.

Pohanka také snižuje riziko žlučových kamenů, zabraňuje astmatickým záchvatům, zlepšuje zdraví kostí, zabraňuje chudokrevnosti, zlepšuje náladu, chrání pokožku před škodlivými účinky slunce a podporuje růst a kvalitu vlasů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat