Prostreno.cz

Podzim a hrušky. Proč jsou pro tělo tak důležité

Hruška patří mezi ovoce s velmi nízkým obsahem vitaminu C. Její příjem je však zvlášť na podzim nesmírně žádoucí, a to z jednoho prostého důvodu. Jakého?

Hrušky prý pocházejí z Číny, Evropy, Asie a Afriky, a existují důkazy, že jsou konzumovány již od pravěku. Zmínky o nich se nacházejí v keltské literatuře, římské historii i čínské tradici. Vedle jejich dostupnosti a chuti jsou hrušky oceňovány za své léčebné výhody po tisíce let. To není žádnou novinkou. Moderní věda nám nyní říká, že obsah minerálů, vitaminů a organických sloučenin představuje obrovský zdravotní potenciál.

Je libo hruškové smoothie?

Mezi aktivní a účinné složky patří draslík, vitamin C, vitamin K, fenolické sloučeniny, kyselina listová, vláknina, měď, mangan, hořčík a vitaminy B-komplexu. Kromě toho, že jsou hrušky považovány za chutný doplněk stravy, skutečně poskytují léčebné výhody. A co se týče podzimu, tak se jedno s druhým báječně doplňuje.

S blížící se zimou mnozí lidé obvykle konzumují víc masa, tělo tedy dostává pořádnou porci živočišných bílkovin. To způsobuje překyselení organismu a náchylnost k zánětlivým procesům. Tuto disharmonii lze napravit zvýšeným příjmem ovoce zásadité povahy. Do této skupiny patří třeba jablka či právě zmiňované hrušky. Pokud se na ně s důvěrou obrátíte, co dalšího ještě můžete čekat?

Zlepšení trávení

Jedna hruška poskytuje 18 % denního požadavků na příjem vlákniny, což z ní činí vynikající prostředek zajišťující trávicí zdraví. Hruška dále stimuluje sekreci žaludečních a trávicích šťáv. To také reguluje pohyby střev a snižuje pravděpodobnost zácpy.

Ztráta váhy

Hrušky patří ke druhům ovoce, které obsahuje jen velmi málo kalorií. (Průměrná hruška má jen něco málo přes 100 kalorií, což představuje 5 % denní kalorické dávky v rámci zdravé výživy). Lidé, kteří se snaží zhubnout, se proto často obracejí na tyhle sladké plody, které jsou považovány za vysoce energetické a výživné – s malým dopadem na přírůstek hmotnosti a obezitu.

Antioxidační aktivita

Stejně jako mnoho jiných druhů ovoce, hrušky jsou napěchovány antioxidanty, které bojují proti různým onemocněním a stavům v těle. Antioxidanty pracují na vyloučení volných radikálů, které mutují zdravou buněčnou DNA do rakovinných buněk a mohou způsobit řadu ničivých stavů. Antioxidační složky vitaminu C, vitaminu A a flavonoidních sloučenin, jako je beta-karoten, lutein a zeaxantin, které se objevují v hruškách, tělo zbavují těchto nebezpečných látek.

Posílení imunity

Hruška sice není ovoce s nejvyšším podílem vitaminu C, ale obsahuje jej také. V kombinaci s antioxidanty je tenhle koktejl látek přínosem pro imunitní systém, který pomáhá eliminovat nežádoucí stavy, jako je nachlazení a chřipka.

Zlepšení zdraví kostí

Vysoký obsah minerálů v hruškách zabraňuje oslabujícím stavům, jako je osteoporóza. Poděkovat za to můžeme hořčíku, manganu, fosforu, vápníku a mědi. Hrušky jsou také báječným zdrojem draslíku, což znamená, že mohou mít významný vliv na zdraví srdce. Tak na co ještě čekáte? Připravte si hrušku naslano i nasladko! Třeba takový hruškový cheesecake bude vaše rodina milovat!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat