Prostreno.cz

Naučte se pracovat se superpotravinou jménem amarant

Amarant je pro někoho neznámý pojem. Jedná se o rostlinu, se kterou sympatizují osoby s celiakií a vysokým cholesterolem. Milují ji i vegetariáni. Co se z ní dá uvařit? Možnosti jsou téměř nekonečné! Můžete zahušťovat polévky nebo dochucovat všemožné saláty!

Amarant neboli laskavec znali již staří Inkové, Mayové a Aztékové. Ti ze zrn připravovali mouku a listy upravovali jako zeleninu. Jedna rostlina přitom může vyprodukovat až půl milionu semen bělavé až hnědé barvy. Amarant je považován za superpotravinu obsahující vitaminy B2, C a E. Pochlubit se může i prvky, jako jsou draslík, hořčík, vápník, křemík, zinek, nikl, železo i nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina olejová a linolová. K vám to bude?

Při redukci váhy i vrcholovém sportu

Amarant je domovinou i pro látku zvanou skvalen (přírodní organická sloučenina), která má antioxidační, protirakovinové a antivirové účinky. Právě ona podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk. Semena a listy amarantu jsou plné velmi kvalitních bílkovin, které se svým aminokyselinovým složením blíží plnohodnotným bílkovinám živočišného původu. Proto je amarant miláčkem vegetariánů i sportovců. S ním přichází pocit plnosti trvající delší dobu. Bílkoviny se zároveň starají o zachování svalové hmoty. To vše bez lepku. Ostatně, není tajemstvím, že amarantovou mouku mají v oblibě všichni, kdo žijí zdravě. Říkáte si, že tohle všechno je hezké, ale vy nevíte, jak amarant zpracovat? Teď už si s ním hlavu lámat nemusíte.

Placičky jako snídaně i svačina

Semena propláchněte vodou a na mírném ohni vařte 15 minut v dvojnásobném množství vody, dokud nevznikne slizovitá kaše. Rozmixujte ji, dochuťte oblíbeným kořením a s pomocí lžíce vytvarujte malé placičky. Ty usmažte na kvalitním oleji. Semena zase přidejte do polévek místo jíšky, dolaďte s nimi rizoto, různé kaše, zeleninová jídla a saláty. Nebo je nechte „vypražit“ na pánvi, pukají jako popcorn. (Takto upravené se hodí i na maso nebo ryby. Stačí v nich cokoli, co chcete usmažit, obalit.) Při vaření amarantu se k němu chovejte jako k rýži. (Na jeden hrnek amarantu použijte dva hrnky vody.)

Co se týče amarantové mouky, tak ta se upotřebí při přípravě lívanců nebo palačinek. Znalí vědí, že je užitečná i pro pečení chleba nebo sladkého pečiva, osvědčuje se také jako obalovací směs. Samotné těsto z amarantové mouky však má chlebovou vůni a je našedlé, lepivé a velmi hutné. Budete-li mu chtít dodat objem, použijte i jiný druh mouky. A jak je to s listy amarantu? Upravují se jako špenát a ostudu rozhodně neudělají například v salátech.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat