Prostreno.cz

Pro lepší náladu si na talíř naložte žampiony

Co si dnes uvařit k večeři? Zkuste recept, jehož neodmyslitelnou součástí jsou žampiony. Takové jídlo chrání před útokem škodlivých toxinů a ulevuje od otravné alergie. Ovšem pozor, prospívá i kostem a srdci!

Máte chuť na houby? To, že jejich sezona započne až za pár měsíců, zdaleka ještě neznamená, že si je nemůžete dopřát. Jen místo proutěného košíku musíte uchopit ten nákupní, a „najít“ si v obchodě třeba žampiony, které tam bývají k dispozici celoročně. Mimochodem, už jste slyšeli o jejich famózních přednostech? Jedna lepší než druhá!

Ochrana před nemocemi. Kompletní

Málokdo tuší, že bílé poklady patří mezi hodně bohaté zdroje selenu, což je minerál, jenž přispívá k ochraně buněk a tkání před toxiny i oxidačním stresem. Tímto způsobem selen poskytuje prevenci před širokou škálou chronických chorob, s čímž mu všemi silami pomáhá i požehnané množství obsažených antioxidantů posilujících imunitu, zejména pak ergothionein a glutathion.

Silnější kosti a lepší nálada

Žampionům rozhodně nelze odepřít ani to, že platí za zásobárnu vitaminu D. „Déčko“ organismus nutně potřebuje ke správné absorpci vápníku, přičemž jeho dlouhodobý nedostatek je často spojován s rozvojem osteoporózy. Nejnovější vědecké průzkumy dokonce naznačují, že uvedená živina rovněž bojuje proti rakovině, zatímco snižuje riziko cukrovky a srdečních onemocnění. To ale pořád není všechno, neboť zároveň prokazatelně zlepšuje náladu tím, že v mozku zvyšuje hladinu serotoninu – hormonu štěstí.

Útlum alergií? Překvapivě také

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že nějakou alergií trpí v České republice přibližně každý čtvrtý našinec. Zatímco někteří mají „kliku“ a smrkají jen sezonně, jiní si na ucpaný nos, vyrážky a uslzené oči stěžují celoročně. Že to znáte až moc dobře? Pak by vás mohlo zajímat, že kromě farmaceutických léků existují i jiné prostředky, které při alergii dokážou ulevit třeba žampiony! Jako první na tento fakt upozornil francouzský lékař Paul Daguin, a to už v roce 1944. I moderní věda však potvrzuje, že složení „bledých přátel“ mírní příznaky této rozšířené neduhy, přičemž se uplatní i při léčbě astmatu. Už pro ně vyrážíte do obchodu?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat