Prostreno.cz

Černý sezam je silným hráčem proti stárnutí organismu

Sezamové semínko jistě znáte, nejčastěji se s ním vídáme na burgrových houskách, což nezní moc zdravě. A co takhle černý sezam, už jste o něm slyšeli? Patří do stejné rodiny, a ačkoli je méně známý, obsahuje mnohem více potřebných látek než jeho bílý bratr. Poznejte všechny jeho příznivé účinky.

Černý sezam má intenzivnější chuť a aroma než ostatní druhy. Také obsahuje nejvíce sezamového oleje. Semínka jsou bohatá na vitaminy B a E. Obsahují minerály jako měď, mangan, selen, molybden, zinek, železo, fosfor, vápník, hořčík a aminokyselinu tryptofan. Dále obsahují lignany sesamolin a sesamin. Díky svému pestrému složení, dokážou bojovat proti stárnutí organismu hned na několika frontách.

Pro pružnou pokožku a pevné kosti

Nejen konzumace, ale i obklady z rozemletého semene, jsou příznivé pro naši krásu. Sezam dokáže obnovit kožní buňky, redukovat vrásky a chrání pokožku před UV zářením. V čínské medicíně sezam uplatňují i při léčbě ztráty sluchu, špatné paměti, a dokonce i špatného zraku.

Díky přítomnosti vápníku a zinku, které udržují vaše kosti silné, jsou semena zvláště doporučena starším osobám jako prevence proti osteoporóze.

Pro zdravé srdce

Semena jsou bohatá na látky sesamolin a sesamin, které snižují cholesterol. Dále obsahují hořčík, který pomáhá kontrolovat hladinu krevního tlaku. Výzkum prokázal, že pravidelná konzumace sezamových semínek snižuje hladinu cholesterolu a snižuje rizika spojené s onemocněním srdce.

Ochrání cévy i dýchací ústrojí

Hořčík zabraňuje stahům dýchacích cest u astmatických pacientů. Také snižuje krevní tlak, čímž pomáhá chránit před srdečními chorobami, mrtvicí a infarktem.

Tiší zánětlivé onemocnění kloubů

Zánětlivé onemocnění kloubů neboli artritida je velmi nepříjemná záležitost. Semena černého sezamu jsou bohatá na měď, která má antioxidační vlastnosti a je protizánětlivá. Dále podporují tvorbu kolagenu a elastinu, tyto látky poskytují pružnost a pevnost kloubů, kostí a cév.

Podpoří zažívání

Semena jsou bohatá na vlákninu a zdravé oleje, tím napomáhají přirozenému trávení. Kromě toho jsou také účinná v boji proti zácpě.

Protirakovinné účinky

Semena obsahují antioxidanty a phylosteroly, které chrání náš organismus před některými druhy rakoviny, například před rakovinou tlustého střeva. Sezam také z těla účinně odvádí škodlivé volné radikály, napomáhá s detoxikací těla a tím může předcházet vzniku nádorů.

Zmírňuje stres a pocit úzkosti

V sezamu najdete tyto klíčové látky a to hořčík, vápník, tryptofan a thiamin. Tyto látky jsou velmi důležité při výrobě serotoninu, látky, která pomáhá snižovat bolesti, časté změny nálad a podporuje hluboký spánek.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat