Prostreno.cz

První jarní houbové poklady v lese

Houbaři již netrpělivě vyhlíželi teplejší dny. Houbová sezona začíná již na jaře. I když na populární hřiby je ještě brzy, do lesa na sběr se můžete vydat třeba hned. Jaké jarní kousky je možné aktuálně sbírat?

Zimě konečně odzvonilo. Kabáty pomalu, ale jistě, nahrazují svetry a lehká saka. Strava se z hutné a teplé mění na čerstvou a vitaminovou. No a houbaři už si mnou ruce! Tyhle poklady jsou totiž právě teď k dispozici!

Smrž obecný

Smrž obecný roste od dubna do května, někdy už i v březnu (obvykle po kačenkách). Upřednostňuje okraje lesů a cest, listnaté háje, luhy, louky, zahrady i parky. Recepty na úpravu smržů jsou obsaženy v historických kuchařských knihách jako jedny z prvních, tedy spolu s legendárními lanýži a císařkami. Nedejte na první (méně lichotivý) pohled. Smrž chutná výborně a k receptům, nad kterými se olizuje nejeden strávník, patří například chřestová polévka se smrži, nebo smrže nadívané uzeným masem. A taková smržová omáčka je opravdovou lahůdkou!

Kačenka česká

Kačenka česká je od dubna do května k mání na okraji lesů, v listnatých hájích, na mezích, nebo v křovinatých porostech hlohu. Lze ji zpracovat různými způsoby, ale velmi se osvědčuje masová náplň. Kačenku je možné i sušit, čerstvou dusit na másle, nebo míchat s vejci.

Ucháč obrovský

Ucháč obrovský, coby jedlá jarní vřeckovýtrusná houba, má své stanoviště od března do května v jehličnatých lesích, a to na kořenech odumřelých stromů či na tlejících pařezech, především smrkových. Tato houba se využívá do hovězí polévky. Pozor ale na záměnu s menším, tmavším a hlavně jedovatým bratrem ucháčem obecným.

Destice chřapáčová

Houba, kterou můžete objevit i koncem února? To je destice chřapáčová, která „sídlí“ na pařezech a tlejících padlých kmenech jehličnanů. Chutí není výrazná, ale v pokrmech zaujme její konzistence. Destice se nejlépe hodí do rozličných směsí.

Šťavnatka březovka

Šťavnatka březovka neboli vzácná jarní lupenatá houba rostoucí od března do května pod jehličnany, taktéž patří k oblíbeným pochoutkám. V kuchyni je vhodná do polévek, směsí či omáček. Zkusíte ji?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat