Prostreno.cz

Koupě nekvalitního olivového oleje jsou vyhozené peníze

Pro své unikátní složení je olivový olej jednou z nejzdravějších surovin na světě. Obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamin E. Uplatňuje se ve farmacii, léčitelství i kosmetickém průmyslu. Který ale zvolit pro studenou a teplou kuchyni? Takhle se v něm vyznáte!

Olivový olej se ve většině případů získává lisováním z oliv. Je důležité upozornit, že podle postupů přípravy existují tři druhy olivového oleje: panenský, rafinovaný a směs těchto dvou skupin. Co každý z nich charakterizuje?

Panenský olivový olej

Je-li olej panenský, znamená to, že byl získán z čerstvých oliv pomocí jednoduchých, přesně definovaných mechanických postupů za teploty nepřesahující 25 °C. Tyto druhy olejů jsou vhodné pro studenou i teplou kuchyni, nesmí se však přesáhnout maximální teplota pro jeho ohřívání, která je 210 °C. Ne všechny oleje získané tímto způsobem mají dostatečně nízkou kyselost a hodí se tak k přímé konzumaci.

Rafinovaný olej

Všechny surové oleje (oleje získané pomocí chemických rozpouštědel) a všechny panenské oleje, jejichž kyselost je příliš vysoká pro běžnou konzumaci, je nutné podrobit procesu rafinování.

Rafinace je fyzikálně chemický čisticí proces sloužící k eliminaci defektů v chuti, vůni a kyselosti oleje. Tento proces zahrnuje několik základních kroků, v nichž se postupně olej zbavuje nežádoucích, ale současně bohužel také prospěšných látek pomocí přidávání chemických činidel za teplot přesahujících 220 °C. Rafinované oleje jsou vhodné ke smažení a ponechávají svou energetickou hodnotu, ztrácejí ovšem své antioxidační a aromatické vlastnosti.

Olivový olej

Narazili jste v obchodě na etiketu, která jednoduše informuje, že v lahvi se nachází olivový olej? Pak se jedná o směs panenského a rafinovaného oleje. Berte to tak, že se rozhodně nejedná o olej zázračný. Nekazí se však tak rychle jako třeba olej slunečnicový. Použít se dá v kosmetice i kuchyni. Vždy je však přece jen lepší olej extra panenský, který se získává pouze mechanickým lisováním za studena. Pak z něj koukají jisté benefity!

Účinky olivového oleje

Kvalitní olivový olej zlepšuje pružnost cév, snižuje špatný cholesterol a brzdí jeho usazování na stěnách cév. Zároveň snižuje krevní tlak a vytváření krevních sraženin. Díky obsahu řady vitaminů a fytochemických látek je skvělým antioxidantem. Podporuje také trávení a vylučování žluče.

Olivový olej také působí proti zácpám a usnadňuje trávení hůř vstřebatelných látek. Zároveň posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek. Přítomnost vitaminu E a dalších látek pomáhá chránit mozek i nervy před předčasným stárnutím. O olivovém oleji se zároveň říká, že ná význam pro správný vývoj kostí a je prevencí proti osteoporóze.

Zdroj: www.wikipedia.org, www.eatthis.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat