Prostreno.cz

Zdravé domácí maggi a kořenící směsi z libečku

Libeček lékařský, lidově zvaný maggi, dokáže jedinečným způsobem obohatit chuť polévek a omáček! Na důkaz si z něj připravte vlastní domácí koření!

Libeček je nejen oblíbené dochucovadlo, ale zároveň také léčivá bylinka. Pomáhá při problémech s močovými cestami a zahlenění, pročišťuje, zmírňuje trávicí potíže a řadí se k afrodiziakům. Je velmi silný a aromatický, proto se doporučuje dávkovat jej s opatrností. Do vývaru lze vložit v zabaleném balíčku a po krátkém povaření jednoduše vytáhnout. Lze ho dobře mrazit i sušit a díky tomu ho můžete v kuchyni využívat celoročně. V sušené podobě je výraznou ingrediencí například do domácí vegety. Zkuste si ji vyrobit, už nikdy nebudete chtít jinou!

Vegeta

Budete potřebovat 2 kg mrkve, 1 kg petržele s natí, 1 kg celeru s natí, 1 kg pastináku, 1 kg pórku, 2–3 větší papriky, 1 větší stonek libečku s listy, sůl a moučkový cukr.

Zeleninu očistěte a nastrouhejte najemno, případně použijte kuchyňský robot a nasekejte. Následně vše nechte důkladně prosušit na slunci nebo dejte do sušičky. Tu nejhorší práci máte za sebou, nyní už stačí uvedené ingredience smíchat dohromady, doplnit sůl s cukrem a je hotovo. Pokud máte raději dochucovadla v tekuté formě, tak i pro vás máme skvělý tip!

Domácí maggi

Když se rostlina rozbují, zřejmě začnete hledat recepty, kde je její spotřeba vysoká. V tom případě určitě stojí za to vyzkoušet domácí tekuté maggi!

K ruce si připravte obrovskou kytici čerstvého libečku, 0,5 l vody, lžičku soli a 2 polévkové lžíce oleje.

Bylinku nasekejte i se stonkem, ideálně v mixéru, aby byla opravdu nadrobno. Dejte na 20 až 30 minut povařit do půllitru vody. V dalším kroku přeceďte přes gázu a do macerátu přidejte sůl a olej. Takto upravený macerát dejte zpět do hrnce a pomaličku na nízkém stupni nechte redukovat na polovinu. Ještě horký přelijte do uzavíratelné nádoby. Z půllitru vody byste měli získat zhruba 200 ml tekutého koření.

Libečková sůl

Dalším způsobem, jak zužitkovat velkou úrodu této rostliny, je libečková sůl, která se dá zkombinovat i s jinými bylinkami. Co všechno je potřeba?

Na stůl dejte středně velkou mísu čerstvého libečku a šálek hrubozrnné soli. Libeček nasekejte mixérem najemno a přidejte hrubozrnnou sůl. Hmotu rozetřete rovnoměrně na plech vystlaný pečicím papírem. (V létě se dá sušit na slunci, ale rychlejší to bude v pootevřené troubě při teplotě 50 stupňů). Takto upravenou sůl nasypejte na maso nebo pečenou zeleninu, nic jiného při grilování není potřeba. Dobrou chuť!

Zdroj: home-made-food.com, betterbutter.in





Celkem 3 komentářů

jana kratochvílová
30.06.2021
A. Štefániková
29.06.2021

Tip na večeři

Více tipů

Jarní zeleninová polévka

(2 hlasů)

Kedlubnová polévka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat