Prostreno.cz

Střapatý koriandr v sobě skrývá prospěšné účinky

Chcete vařit chutně a zdravě? Pak dejte šanci koriandru. Jeho chuť mnohé odradí, ale jeho účinky byste i přes nevoli měli vzít v potaz. Napomáhá správnému trávení, reguluje cholesterol, bojuje proti zánětům a prospívá očím. Příznivý vliv má ale i na vzhled. Nevěříte?

Koriandr znali již staří Egypťané, kteří ho používali jako obětní rostlinu. Pro Řeky a Římany byla tato jednoletá bylina neodmyslitelnou součástí kořeněných vín, léčivých přípravků a afrodiziakálních nápojů lásky, přičemž do jejích listů balili i potraviny, aby vydržely déle čerstvé. Jak často na koriandr přijde řada ve vaší kuchyni? Ochucovadlo s dlouhou tradicí totiž nabízí zajímavé zdraví prospěšné účinky, o kterých možná nemáte ani tušení. Například tyhle!

Ukázkové trávení a cholesterol v lati

To, že potraviny bohaté na vlákninu jsou pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích problémů nezbytné, jste určitě slyšeli. Nesčetněkrát. Ale kde tuto vzácnou živinu hledat? Jejím bohatým zdrojem je zmíněná ingredience, jež se přidává k masu, ovšem rovněž pozvedne chuť polévek, omáček, paštik, likérů, a dokonce i sladkých pokrmů. Nelze nezmínit, že vláknina zároveň detoxikuje organismus, chrání před rakovinou tlustého střeva a reguluje množství cholesterolu v krevním řečišti, čímž předchází kardiovaskulárním chorobám.

Voňavé řešení zánětů

Přestože je zánět nutnou součástí léčebného mechanismu organismu, když trvá moc dlouho, dobře to rozhodně není. Jakmile totiž přeroste v chronickou záležitost, podstatně zvyšuje pravděpodobnost cukrovky, infekcí a depresí. Tedy alespoň takhle to naznačují odborníci s tím, že pacienta mnohdy postihují i bolesti kloubů a nepříjemné migrény. Jaká první pomoc se v takových případech přímo nabízí? Překvapivě koriandr! Závěry americké studie z roku 2015 naznačují, že vykazuje silné protizánětlivé a analgetické vlastnosti, tudíž vám uleví hned dvakrát.

Ostrý zrak a zdravá pleť

Uvedený přírodní poklad rovněž platí za neskromnou zásobárnu antioxidantů, včetně vitaminu A. O něm je známo, že je nesmírně důležitý pro správné fungování sítnice. Jeho vlivem se oči také snáze přizpůsobují různým světelným podmínkám. Za zmínku jistě stojí i to, že „áčko“ zvyšuje průtok krve, tudíž napomáhá k lepší hydrataci pleti. Podílí se ovšem i na regeneraci kožních tkání, což vzhled pochopitelně ovlivňuje jenom příznivě.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat