Prostreno.cz

Koriandr nejen voní v jídle. Také léčí průjem a záněty kůže

Koriandr je v indickém subkontinentu a některých částech Evropy známý jako „dhaniya“. Jedná se o bylinku široce používanou jako koření. Máte-li průjem či vysoký krevní tlak, berte ho všema deseti!

Vědecký název koriandru je Coriandrum sativum L. Obsahuje vlákninu, hořčík, mangan, bílkoviny, železo, jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin, včetně kyseliny askorbové nebo vitaminu C. A jak je to se zdravotními přínosy? Koriandr vás doslova nadchne!

Snižuje zánět kůže

Koriandr má v sobě dvě specifické sloučeniny známé jako cineol a kyselina linoleová. Obě přitom vynikají antirevmatickými a antiartritickými schopnostmi. V překladu to znamená, že konzumace koriandru snižuje otok, který je způsoben těmito dvěma stavy. Ve studii publikované v časopise Journal of German Society of Dermatology vědci také vyzdvihli i protizánětlivé vlastnosti koriandru. Ač je to možná k nevíře, toto koření zbavuje přebytečné vody v těle.

Zmírňuje kožní poruchy

Dezinfekční, detoxikační, antiseptické, antifungální a antioxidační vlastnosti koriandru jsou ideální pro odstranění kožních poruch, jako jsou ekzémy, suchost a plísňové infekce. Koriandrový olej byl také patentován pro své protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti lékařem University Medical Center v německém Freiburgu.

Snižuje hladinu cholesterolu

Kyseliny přítomné v koriandru, jako je kyselina linolová, kyselina olejová, palmitová, stearová a kyselina askorbová (vitamin C), jsou podle časopisu Environmental Biology velmi účinné při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Rovněž snižují úroveň špatného cholesterolu podél vnitřních stěn tepen a žil, což může vést k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako jsou infarkt myokardu, ateroskleróza a mrtvice. Ještě důležitější je, že tato bylina pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, jenž funguje jako preventivní obranná linie proti řadě nebezpečných podmínek.

Léčí průjem

Složky esenciálních olejů nalezené v koriandru (borneol a linalool) pomáhají při trávení, správném fungování jater a vazbě střev. Výsledky studie publikované v časopise Etnobotanical Leaflets odhalily, že uvedené koření také zmírňuje průjmy způsobené mikrobiálními a plísňovými účinky. Koriandr je zároveň čím dál populárnější domácí léčbou při nevolnosti, zvracení a žaludečních poruchách.

Reguluje krevní tlak

Výzkum uveřejněný v dalším odborném časopise, tentokrát v Journal of Ethnopharmacology, naznačuje, že koriandr snižuje krevní tlak u osob trpících hypertenzí. Zvýšením interakce iontů vápníku a acetylcholinu, neurotransmiteru v periferním a centrálním nervovém systému, uvolňuje napětí v krevních cévách, čímž se snižuje pravděpodobnost řady kardiovaskulárních stavů, včetně infarktu a mrtvice. Koriandr je užitečný i v rámci léčby vředů v ústech. Má také silné antihistaminové vlastnosti, jež mohou snížit nepříjemné účinky sezónních alergií a senné rýmy. Coby bohatý zdroj vápníku se považuje za cenné zboží pro lidi, kteří chtějí chránit své kosti. Ještě o koriandru pochybujete?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat