Prostreno.cz

Překvapivé potraviny, které můžete bez obav zamrazit

Využíváte svůj mrazicí prostor co nejlépe? I když pravděpodobně víte, co všechno můžete zamrazit, máme pro vás několik potravin, které také můžete bez obav uložit k ledu. Napadlo vás někdy zamrazit třeba mléko, mouku nebo vajíčka? A to není zdaleka všechno.

Mrazák je skvělý pomocník, můžete do něj uložit skoro cokoli pro pozdější spotřebu, a minimalizovat tak zbytečné plýtvání potravinami. A co všechno můžete dát k ledu, mimo běžných surovin?

Kořen zázvoru

Čerstvý zázvor vydrží v lednici jen několik týdnů, ale pokud jej uložíte do mrazničky, budete ho mít v zásobě po celý rok, nebude se scvrkávat a ve skutečnosti se bude mnohem lépe loupat. Zázvor si můžete také předem nakrájet a uchovávat v dobře uzavřené nádobě, v případě potřeby si jen odsypete požadované množství.

Klasy kukuřice

Pokud patříte mezi milovníky kukuřice, zásobte se jí v její hlavní sezoně, kdy její cena bývá poloviční. Celé klasy kukuřice vydrží v mrazničce několik měsíců a vy si na ní můžete pochutnat i v zimě.

Česnek

Přebytky česneku můžete také zamrazit. A už vás nezaskočí, že se česnek scvrknul a vyschl nebo začal klíčit. Lze zamrazit celé palice česneku i jednotlivé stroužky, nebo můžete česnek nasekat a vložit do plastového sáčku na zip, takže bude vždy připraven k použití.

Jablka

Dokonce i jablka můžete dát do mrazáku. Jablka můžete zamrazit celá i nakrájená, se slupkou i bez slupky. Záleží jen na vás, jak je budete chtít využít. Například takový sáček oloupaných jablek nakrájených na kostičky, je pro přípravu jablkového koláče či štrúdlu jako stvořený.

Rajčata

Máte velkou úrodu rajčat, tak proč nedat část k ledu? Rajčata můžete uložit do mrazáku celá. Zmrazená rajčata lze později použít k výrobě omáčky, polévky, salsy nebo je zkrátka použít do čehokoli, kde byste použili čerstvá.

Avokádo

Pokud milujete avokádo a vychytáte je zrovna za skvělou cenu, tak proč se jím nezásobit na delší dobu? Z avokáda si připravte pyré, vydlabejte dužinu, rozmixujte ji a na závěr přidejte 1 polévkovou lžíci citronové nebo limetkové šťávy. Kyselina z citrusové šťávy zabraňuje zbarvení a plusem je zachování chuti. Hotové pyré dejte do dobře uzavíratelných mističek či sáčků a šup s tím do mrazáku! Takto zmrazené avokádo pak můžete použit k výrobě guacamole nebo salátových dresinků.

Vejce

Podle receptu potřebujete zrovna jen bílky nebo žloutky, ale co s tím ostatním? Dokonce i tyto přebytky můžete zmrazit. Neplýtvejte žloutky ani bílky, obojí můžete dát k ledu. K tomuto účelu jsou skvělé tvořítka na led, nejlépe si do každé kostičky vložte jeden žloutek či bílek, tak budete mít pod kontrolou i množství na pozdější použití do dalšího receptu.

Mouka

Mouka může snadno žluknout a také je častým lákadlem pro moly. Pokud máte zrovna větší zásoby, mouku můžete také uložit do mrazáku, stačí jen dobře uzavíratelný sáček. Mouka v mrazáku nezmrzne, zůstane v sypkém stavu a vy si tak můžete kdykoli odsypat, kolik potřebujete. Hlavní je, aby se do mouky nedostala vlhkost, takže použijte opravdu kvalitní sáček či nádobu.

Zeleninové slupky a kousky

Uložte všechny své zeleninové slupky a kousky do sáčku v mrazničce. Až sáček naplníte, použijte všechny zbývající kousky a slupky k přípravě zeleninového vývaru. Cibule, mrkev, petržel, brambory, zelí to vše lze použít k vytvoření bohatého a chutného vývaru.

Banány

Když jsou banány příliš zralé a víte, že už by se nesnědli, oloupejte je a zmrazte je. Později mohou být přidány do osvěžujícího ledového smoothie, nebo rozmrazeny a přidány například do ovocných chlebíčků.

Mléko

Pokud máte přebytky čerstvého mléka i to můžete zamrazit, ale z každé plastové láhve musíte část mléka odlít. To umožní prostor pro expanzi, takže plastové lahve neprasknout, když zamrznou. K použití nechte mléko rozmrazit a pak láhev protřepejte, aby se mléčný tuk opět promísil.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat