Prostreno.cz

Silná chuť japonského křenu silně léčí

Milovníci sushi jistě moc dobře vědí, co je to wasabi. Ostatně, Japonci tvrdí, že jde o jednu z nejdůležitějších součástí tohoto pokrmu. Proč je ale wasabi stále oblíbenější, jaký je jeho vliv na zdraví člověka a jak si ho vypěstovat doma?

Co je wasabi?

Wasabi je koření získané z oddenku rostliny eutermy japonské, v češtině známé jako japonský křen. V japonské kuchyni se oddenek této rostliny používá jako přísada k pokrmům, nejčastěji k již zmíněnému sushi. U nás jej nejčastěji seženete ve formě pasty nebo prášku, v poslední době už je ale k sehnání i samotný oddenek. Chuťově i svým vzhledem skutečně připomíná křen, jaký známe z našich končin, jeho síla je však nesrovnatelná.

Přírodní antibiotikum

Kromě nezaměnitelné chuti má wasabi prokazatelné účinky na lidské zdraví. V Japonsku se wasabi už po staletí využívá jako přírodní antibiotikum, které účinně bojuje proti množení bakterií, kvasinek a plísní. Japonský křen je také velmi silný antioxidant a jeho konzumace podporuje imunitní systém člověka. Rozsáhlé výzkumy účinků této rostliny také zmiňují nezanedbatelnou schopnost preventivního působení proti rakovině.

Pěstovat si ho můžete sami

Wasabi se nejlépe pěstuje ze sazenic, které jsou v Čechách již celkem dostupné. Seženete je v každém větším zahradnictví, lze si je objednat přes internet, ale jeho pěstováním se zabývá i nejeden nadšený zahrádkář.

Pěstování ze semínek je poněkud zdlouhavější, nicméně poměrně stejně úspěšné. Semena však musí být čerstvá, vlhká a kvalitní. Wasabi se vysévá v období října až listopadu, nejprve je však nutné je nechat nabobtnat v misce s vodou. Nechte v ní semena přes noc a ráno je zasaďte.

Semínka se sázejí jednotlivě, zhruba 4 centimetry od sebe. Jednoduše je vmáčkněte do půdy a tu udržujte stále vlhkou. Pozor na přelití! Rostliny snadno plesniví.

Když jsou rostlinky větší, rozsaďte je do velkých květináčů a umístěte na stinné místo. Ačkoli je rostlina mrazu poměrně odolná, pro pěstování v našich podmínkách se lépe cítí právě v nádobách a chladnějších, závětrných prostorech.

První wasabi si sklidíte zhruba za dva roky. Tak dlouho trvá, než je kořen dostatečně velký. Za tu dobu rostlina vyroste zhruba do půl metru.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat