Prostreno.cz

Správným skladováním česneku prodloužíte jeho čerstvost

Je lepší česnek sušit? Nebo ho naložit do oleje? To vlastně záleží čistě na vašich preferencích. Jaká bude jeho trvanlivost v lednici či ve spíži, a proč ho nikdy nemýt předtím, než ho tam ubytujete?

Bez česneku se neobejde žádná kuchyně. Jenže jak ho správně uchovávat, aby neutrpěla jeho typická chuť, vůně i kvalita? Trvanlivost tohoto koření můžete podpořit už v obchodě, a to při samotné koupi. Vyhněte se měkkým a zahnědlým kouskům a do košíku vkládejte jen nepoškozený česnek sněhobílé barvy. A jakmile si ho přinesete domů, zvažte tyto možnosti skladování.

Lednice jako první varianta

Pokud hodláte česnek spotřebovat v řádu několika následujících dní, můžete ho bez obav ubytovat v lednici, ideálně v plastové nádobě. Umyjte ho ale až ve chvíli, kdy ho začnete zpracovávat, protože vlhkost z vody by mohla uspíšit vznik plísní.

Poznejte pravidla správného sušení

Zkoušeli jste někdy česnek usušit? Není na tom vůbec nic složitého. Vydrží pak několik měsíců, aniž by ztratil své pověstné aroma. Nejprve pro něj musíte najít stinné, suché a dostatečně vzdušné místo. Nikdy ho nevystavujte přímému slunci, protože by se nevratně poškodil. Pokud si troufnete na pletení česnekových copů, jež pak zavěsíte třeba v kůlně, garáži, ve spíži nebo sklepě, do toho. V opačném případě jednoduše rozprostřete jeden vedle druhého a nechte přírodu dělat svoji práci.

Nebojte se oleje

Česneku se bude dlouho dařit i tehdy, když ho naložíte do oleje či octa. Do připravených sklenic vložte vámi vybrané koření, hodí se například bobkový list, pepř, rozmarýn, koriandr nebo tymián. Pak už ho stačí jen zalít tak, aby všechny oloupané stroužky byly ponořené, dobře uzavřít a nechat dva týdny odležet. Nutno dodat, že naložený česnek je potřeba uchovávat v chladu.

Mrazit, či nemrazit. To je otázka

Někteří lidé tvrdí, že mrazit česnek je chyba, protože pak ztrácí svoji chuť. Jiní to ale praktikují zcela běžně a vůbec si nestěžují. Chcete-li to vyzkoušet, jednotlivé stroužky oloupejte, protlačte lisem a získanou hmotou naplňte zásobník na led. Po několika hodinách, jakmile česnekové kostky dostatečně ztuhnou, je vysypte do igelitového sáčku a vložte zpět do mrazáku. Klidně i na rok…





Vložit můj recept

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat