Prostreno.cz

Déle čerstvé ovoce díky octovému roztoku

Léto je čas jahod, malin, ostružin, borůvek… Abyste si tohoto ovoce užili co možná nejdéle, prozradíme vám trik, jak je udržet dlouho čerstvé, aniž byste je museli zamrazit.

Když milujete maliny, jahody borůvky nebo ostružiny, je etní období pro vás to pravé, protože tyhle malé červené nebo černé bobulky mají v létě svoji sezonu. A ať už vám rostou na zahradě nebo je kupujete na trhu a v supermarketu, můžete se jich nabažit dosyta. Jejich jedinou nevýhodou je, že bohužel nevydrží čerstvé příliš dlouho a už po pár dnech se zkazí.

Důvodem pro krátkou dobu trvanlivosti je u čerstvých bobulovin jejich přirozená vlhkost a plíseň, které z tohoto ovoce udělají šedé a rozbředlé kousky. Existuje ale celkem jednoduchý trik, jak tyhle dva nepřátele rychle vyženete. A zvládnete si ho navíc připravit doma z běžných surovin.

Jak uchovat bobuloviny déle čerstvé

Samozřejmě platí, že v první řadě byste si měli ovoce zkontrolovat a plody, které se vám nezdají v kondici, ihned vyhodit. Kdybyste totiž nechali byť jen jeden napadený kousek dohromady s ostatními, plíseň se brzy rozšíří i na ty ostatní. Pokud si myslíte, že když ovoce dáte do lednice, jeho dobu použitelnosti tím prodloužíte, tak jste na omylu. Ani chlad z lednice nepomůže zabránit zkažení, pokud důkladně neodstraníte zárodky plísní, které se nacházejí na povrchu bobulek. A na jejich odstranění budete potřebovat speciální roztok.

Ten si doma můžete vyrobit tak, že ovoce dáte do mísy a na tři šálky vody přidáte jeden šálek octa. Promíchejte ovoce v tekuté směsi po dobu několika málo minut. Nakonec můžete octovou vodu slít a bobule opatrně opláchnout pod čistou studenou vodou, dokud nezmizí zápach octu. Ovoce opatrně osušte na papírových nebo bavlněných utěrkách. Přesvědčete se, že na ovoci opravdu žádná přebytečná voda nezůstala.

Tenhle trik funguje skvěle u tvrdších druhů jako jsou jahody, maliny a ostružiny a jejich dobu použitelnosti takto můžete prodloužit i o několik dní. Více náchylné borůvky byste měli omývat vždy až krátce před jejich konzumací nebo zpracováním. 

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat