Prostreno.cz

Objevte lahodné ovoce jménem yuzu

Yuzu je citrusové ovoce známé také jako yuja. Pochází pravděpodobně z Číny, kde se objevilo již před více než tisíci lety. Nyní ho pěstují především farmáři v Japonsku, Koreji a dalších částech světa. Má silnou žlutou kůru, ale oproti jiným citrusům je kyselejší a aromatičtější. Kde všude lze yuzu použít? A proč je dobré ho do jídelníčku zařadit?

Lahodné nápoje  

Yuzu je obzvláště populární ve východoasijské kuchyni. Šťáva, kůra i semena slouží jako základ pro různé octy, koření, omáčky a marmelády. Yuzu olej se také běžně používá v kosmetice, parfémech a aromaterapii. V Česku je čerstvé yuzu spíše vzácností, sehnat ho ale lze například v podobě Yuzu tea. Výhodou je, že Yuzu tea neobsahuje kofein, takže ho může konzumovat celá rodina. Při zpracování ovoce se využívá i kůra plodů, ta je jedlá, plná vitaminů a výborně chutná.

Vysoký obsah vitaminu C

Yuzu podporuje zdraví. Není náhodou, že ho v mnoha zemích hojně využívají jako přísadu do zdravotnických prostředků, zdravých potravin a kosmetiky. Yuzu je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů – zejména vitaminu C. Ten neutralizuje volné radikály a zabraňuje tak poškozování buněk a vzniku oxidačního stresu, který je spojován s mnoha nemocemi. Předpokládá se, že strava bohatá na antioxidanty snižuje riziko onemocnění mozku, srdečních chorob a některých typů rakoviny. Šťáva, kůra i semena mají řadu pozitivních účinků, nejen antioxidační, ale také protizánětlivé, protirakovinné či antimikrobiální vlastnosti.

Uklidňující vůně

Yuzu má výraznou vůni s tóny grapefruitu, mandarinky, bergamotu a limetky. Existují studie dokazující, že vůně yuzu má uklidňující účinky, které pomáhají snižovat napětí a úzkost. V jedné z nich inhalovalo 20 žen vůni yuzu po dobu 10 minut. Během následujících 30 minut po inhalaci u nich došlo k poklesu stresu, napětí, deprese, hněvu a zmatku a zlepšení nálady.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat