Prostreno.cz

Dokonalé sněhové pusinky bez zbytečných karambolů

Sněhová pusinka je velmi křehké cukroví z bílků, které chutná malým i velkým. Jejich křehkost a chuť je proslulá, jenže ne každý se s nimi popere tím správným způsobem. Pokud jsou gumové, málo vláčné či neforemné, pravděpodobně děláte nějakou z těchto chyb!

Nikdo není dokonalý. Třeba se taky už podruhé či potřetí snažíte vyčarovat nadýchanou sněhovou pusinku, jenže pořád to nějak není ono. Nevadí, chybami se člověk učí. Vyhněte se níže uvedeným nešťastným postupům a uvidíte, že se dílo nakonec podaří!

Ukvapené přislazování

Správně připravená pusinka je mnohem tužší než běžná vaječná pěna. Přidaný cukr totiž reaguje s proteiny a vytváří stabilnější strukturu. Nelze ho tam však vysypat všechen najednou, neboť z pěny „vyfoufne“ veškerý vzduch a pusinky nebudou nadýchané. Nejdřív tedy našlehejte bílky a teprve poté k nim postupně a opatrně přidávejte cukr. Mimochodem, větší objem a lepší strukturu pusinek zajišťuje bramborový škrob. Nepotřebujete ho moc, asi 1/4 čajové lžičky na každé dva až tři vaječné bílky.

Špinavé nádobí

V dnešní době moderních technologií je pohodlné dávat nádobí do myčky a udržovat ho v čistotě, ale pro jistotu ho před použitím ještě zkontrolujte. Sebemenší zbytky oleje, nečistot, drobné pozůstatky vaječného žloutku a dokonce i čisté vody na vnitřní straně mísy zabrání tomu, aby vaječné bílky správně „vyběhly“.

Nesprávná teplota vajec

Mezi další časté chyby patří to, když vajíčka vyndáte z chladu a začnete s nimi ihned pracovat. Vaječný bílek vyprodukuje lepší, vzdušnější pusinku, když má pokojovou teplotu. Ale pozor, pokud si chcete ulehčit práci, postupujte následovně. Oddělování žloutků od bílků je jednodušší při nižších teplotách. Z tohoto důvodu nejdřív rozklepněte jedno vejce po druhém, bílky nechte stranou a vyčkejte 10–15 minut, než se ohřejí na onu zmiňovanou pokojovou teplotu. 

Příliš dlouhé šlehání

Tak jasně, že šleháte a šleháte, pak pro kontrolu obrátíte mísu vzhůru nohama, a když pěna nestéká, je hotová. V tento moment se šleháním přestaňte, neboť to s ním můžete i přehnat. V případě, že se šleháním zabýváte až moc dlouho, prošvihnete špičkovou tuhost, tedy pomyslný vrchol, a naopak se dočkáte jakési zrnité a hrudkovité konzistence. O to nikdo nestojí. (Jen pro pořádek, správně vyšlehaný vaječný bílek je lesklý a vlhký.)

Zbrklé pečení

Jak poznáte, že je pusinka upečená? Snadno se oddělí od plechu s pečicím papírem, když ji nadzvednete špachtlí. S teplotou se to má tak, že se pusinky spíš suší než pečou. Jakmile je máte hotové, nastavte troubu na 95 °C a nechte ji běžet dvě hodiny. Nechtějte nic uspěchat a teplotu nezvyšujte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat