Prostreno.cz

Vynikající špagety bolognese podle originálního receptu

Špagety bolognese milují asi všichni! Jejich příprava je jednoduchá a chutnají skvěle. Ale víte, jak se vlastně dělají správně?

Hledáte originální recept na špagety bolognese a místo toho jste těch zaručeně pravých našli už desítky? Že existuje jen jeden „originál bolognese“, je nesmysl. Stejně jako u všech jiných tradičních jídel, jsou miliony variant a jako vždy najdete mnoho zdrojů, které jsou právě založené na tom, že jejich verze je ta jediná pravá. Ve skutečnosti existují jen některé přísady, které patří k základu – a zbytek si můžete upravit, vyměnit nebo úplně vynechat.

Špagety, tagliatelle, nebo lasagne?

To je vlastně úplně jedno. Zpravidla se „Pasta alla Bolognese“ připravuje z vaječných těstovin, a jaký mají tvar se liší region od regionu. A samozřejmě je tato super oblíbená omáčka i perfektním základem pro výtečné lasagne – nebo timballo, variantu, při které jsou listy lasagní nahrazeny vaječnou omeletou…

Jaký je tedy originální (jeden z mnoha) recept na špagety bolognese?

Špagety bolognese

Suroviny pro 8 osob 

1 kg míchaného mletého masa

olej

velkou cibuli

6 stonků řapíkatého celeru

3 mrkve

200 ml vařící vody

4–5 bobkových listů

250 ml suchého červeného vína

asi 1,5 rajčatového pyré

sůl a pepř

Postup

1 Nejdříve si připravte všechny suroviny – takže cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z řapíkatého celeru otrhejte lístky, lehce ho seřízněte na obou koncích a pečlivě omyjte. Pak ho nakrájejte na tenké plátky.

2 Ve velké pánvi nebo hrnci na polévku rozehřejte olej a mleté maso v něm osmažte dohněda. Potom ho dejte bokem, dokud ho nebudete zase potřebovat. Do pánve přidejte zase trochu oleje a zprudka orestujte zeleninu a cibuli. Přidejte vařící vodu, osolte, snižte plamen na nejmenší a přikrytou zeleninu takto asi 15 minut povařte.

3 Pokličku sundejte a zvyšte plamen. Přidejte mleté maso, nechte provařit a přidejte mleté maso. Povařte další asi dvě minuty a přidejte rajčatové pyré a bobkový list. Nakonec všechno povařte na mírném ohni asi 2 hodiny.

4 Pokud chcete mít bolognskou omáčku opravdu perfektní, nechte ji přes noc pod pokličkou odpočívat a druhý den asi ještě hodinu povařte na nízký plamen.

5 Před podáváním vyndejte bobkový list.

A pozor! V Itálii se tradičně k žádnému jídlu, které obsahuje maso, už nepodává sýr, takže na parmazán zapomeňte. (Tedy alespoň teoreticky 😉 .)

Zdroj: www.culinaryginger.com/traditional-bolognese-sauce/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pizza těsto

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat