Prostreno.cz

Cuketa všude, kam se podíváš

Léto je v plném proudu, políčka a zahrádky se začínají zaplňovat zrajícími paprikami, okurkami, rajčaty, a pomalu začínají dozrávat první cukety.

Pokud patříte k milovníkům této plodiny a každý rok netrpělivě vyhlížíte, kdy začnou konečně dozrávat (protože s nimi máte spoustu plánů), pak jste tady správně. Pokud ovšem patříte k těm, koho občas cuketou obdarují přátelé zahrádkáři nebo ji dostanou při rodinné návštěvě, a obvykle si s ní nevědí rady (nebo ji rozpačitě osmaží v trojobalu), pak doufáme, že vás inspirujeme některými z našich tipů a receptů, abychom i vás přesvědčili, jaký je ve skutečnosti tato plodina poklad.

Kdy sklízet

Nejprve si však pojďme říct něco o tom, v jaké kvalitě se vlastně cuketa hodí zpracovávat. Protože, ruku na srdce, pokud máte za sebou zážitek, kdy jste byli nechtěně obdarováni čtyřkilovou přerostlou cuketou, kterou pěstitel zapomenutou objevil v odlehlém koutě zahrady, a vy jste pak s tímto dřevnatějícím kyjem, kterým byste se hravě zvládli ubránit i o půlnoci na hlavním vlakovém nádraží, nešťastně chodili ze špajzu do sklepa a ze sklepa pak rovnou do kompostu, asi nebude ani divu, že vám tato plodina k srdci nepřirostla.

Ke konzumaci se totiž hodí mladé cuketky, do délky ideálně okolo 20 cm. Taková cuketa má skvělou svěží chuť, jemnou strukturu, je měkká a skvěle se s ní pracuje. Cukety se tedy nejlépe hodí sklízet průběžně a ještě tzv. „zamlada“. Pokud totiž na rostlině zůstávají přerostlé veliké plody, zpomalí se násada dalších cuket a rostlina se zbytečně vysiluje, nemluvě o kvalitě plodů, které začnou tvrdnout, hořknout a dřevnatět.

Vařené, nebo syrové?

Cukety je možné konzumovat vařené, pečené, smažené i syrové.

Začněme tou nejméně častou variantou: syrová cuketa. Vycházejme z toho, že máte k dispozici cuketu vypěstovanou na zahrádce, bez použití chemie (nebo zakoupenou ve farmářském krámku v bio kvalitě), není přezrálá ani hořká – zkrátka na vás na kuchyňské lince pokukuje mladá menší cuketka. Proč ten zdlouhavý popis? Protože takováto cuketa se ideálně hodí ke konzumaci za syrova. Chemicky ošetřené plody z hypermarketů, případně přezrálá dřevnatá a hořká cuketa ze zahrádky, se ke konzumaci za syrova moc nehodí.

Raw špagety

Cuketu můžete pomocí spiralizéru proměnit ve špagety, se kterými pak můžete nakládat jako s klasickými špagetami. Zalít boloňskou omáčkou, posypat parmezánem, či pouze osolit, pokapat olivovým olejem a ozdobit sušenými rajčaty a černými olivami. Skvělá varianta je také s kešu omáčkou nebo pestem z bazalky.

Pokud vám chuť syrových cuket příliš „nešmakuje“, cuketové špagety nechte chvíli povolit v páře.

Příloha nebo salát

Kromě špaget můžete syrovou cuketu nakrájet také na plátky, ochutit solí a bylinkami a lehce prokápnout olivovým olejem. Nechte 10–15 minut odstát, aby plátky cukety pustily šťávu, a takto připravenou cuketu můžete použít jako přílohu např. ke grilovanému masu.

Ze syrové cukety si můžete vyzkoušet také salát. Cuketu nastrouhejte s 2 mrkvemi, přidejte na tenká kolečka nakrájenou šalotku, dochuťte lžičkou citronové šťávy, smíchejte s lžící majonézy (nebo zakysané smetany), osolte a přidejte oblíbené bylinky (třeba bazalku, petrželku apod). Nechte vychladit a podávejte.

Restovaná cuketa

Nyní se pojďme podívat na tepelně zpracovanou cuketu. Nejlepší způsob, jak si chutně připravit cuketu, jsou restovaná kolečka v křupavé krustě. Cuketu nakrájejte na tenká cca 3mm kolečka, osolte a nechte chvíli odpočívat, aby pustila vodu. Kolečka pak zlehka pomoučněte moukou (můžete použít buď klasickou hladkou pšeničnou, nebo rýžovou či kukuřičnou). Kolečka pak zprudka orestujte na pánvi s trochou olivového nebo rýžového oleje. Podávejte s dipem ze zakysané smetany (zakysaná smetana, stroužek česneku, pár kapek citronové šťávy, sůl a bylinky) a rozpečenou pitou nebo ciabattou.

Do pečiva

Pokud již vaše cuketa není nejmladší a dostala se vám do kuchyně v poněkud přezrálém stadiu, nastrouhejte ji na silnější nudličky a přidejte do těsta na chleba. Stačí zhruba ¼ hmotnosti mouky nahradit cuketou.

Zapečená cuketa

Cuketu můžete také různě zapékat. Nakrájenou na kostičky s balkánským sýrem nebo s mletým masem, případně se semínky a vejcem apod. Můžete si připravit také cuketové lasagne, stačí nakrájet na dlouhé plátky a nakládat s ní jako s klasickými těstovinami pro přípravu lasagní.

Na závěr pro vás máme malý bonus, a to recept na slaný cuketový koláč.

Slaný cuketový koláč s mozzarellou

Suroviny

2 střední cukety

½ hrnku polohrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte rýžovou nebo kukuřičnou mouku)

½ prášku do pečiva

2–3 lžíce olivového oleje

česnek (2 stroužky)

kmín, majoránka, mletý pepř

1 cibule

2 vejce

mozzarella

Postup

1 Cukety nastrouhejte na nudličky, přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Postupně přidávejte mouku, prášek do pečiva, olej, vejce a koření.

2 Vše míchejte, dokud vám nevznikne kompaktní hmota, kterou posléze vylijte do vymazaného plechu nebo formy. Pečte asi 30–40minut při teplotě cca 200 °C.

3 Ještě teplý koláč posypejte nastrouhanou mozzarellou, a nechte pár minut dojít ve vypnuté troubě, aby se stihla na povrchu koláče krásně rozpustit. Krájejte a servírujte až po vychladnutí.

4 Horký koláč se bude při krájení trhat a lepit na nůž. Skvěle chutná se sklenicí bílého vína při večerním posezení.

Zdor: Názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat