Prostreno.cz

Trocha toho alkoholu do vaření

Vodka zalitá rajčaty? To je hotová specialita! A co se stane, pokud ji zakomponujete do přípravy těsta na domácí pečivo? Máte-li po ruce brandy, můžete vykouzlit zase lahodnou smetanovou omáčku, která je skvělá s lososem i těstovinami.

Alkohol nemá dobrou pověst – a to z logických důvodů. Přesto se nějaká ta lahvinka skrývá takřka v každé tuzemské domácnosti. Prokázal to jistý internetový výzkum, ze kterého vyplynulo, že Češi „metlu lidstva“ rádi využívají nejen k degustaci, ale i při vaření. Říkáte si, do jakých receptů se dá přidat? Inspirujte se následujícími řádky!

Víno si rozumí s masem

Jisté známé úsloví praví, že ve víně je pravda. Kromě ní je tam ale i záruka skvělé pětihvězdičkové večeře! Jinak zvaný nápoj bohů se dokonale hodí k omáčkám i masu. Zatímco bílé víno báječně ladí s kuřecím, to červené zase pozvedne chuť jehněčího, hovězího, vepřového a telecího. Pokud se obáváte, že pokrm bude mít „alkoholní ocas“, nemusíte. Při delší tepelné úpravě se většina alkoholu vyvaří a dojde i ke ztrátě kyselosti. Ve víně se dá maso také marinovat, ideálně přes noc. Kyselinky zjemní jeho vlákna a dodají mu zcela jiný nádech.

Vodku milují rajčata i dezerty

Rajčata jsou chuťoví obojživelníci, protože snesou cukr i sůl. Ale nepohrdnou ani panákem vodky! Nejprve je důkladně omyjte a spolu se zmíněným cukrem a sezamovými semínky navrstvěte do kastrůlku. Poté je zalijte vodkou a povařte na mírném ohni. Mimochodem, na tento destilát nezapomínejte ani tehdy, když se vrhnete na přípravu domácího pečiva. Těsto je díky němu nadýchanější, vláčnější a dobře se zpracovává.

Brandy vylepší nejen dezerty

Brandy je anglický název pro vinnou pálenku či vínovici. Za své jméno vděčí Holanďanům – jejich termín brandewijn doslova znamená „pálené víno“. Intenzivní vůně i tón brandy úžasně doplní sladké dezerty a smetanové omáčky. Ty se dají skvěle propojit třeba s lososem nebo těstovinami. Fantazii se v kulinářství meze opravdu nekladou!

Zdroje: cookinglight.com, luxurylifestylemag.co.uk, cravingsbychrissyteigen.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat