Prostreno.cz

Jednoduchá a chutná proteinová kaše ke snídani

Ovesná kaše je již po několik let stálicí na snídaňovém menu každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl. K původní klasické poctivě vařené ovesné kaši mají však dnešní snídaně poměrně dost daleko, protože jejich výživová hodnota není zase taková výhra, jak by se na první pohled zdálo.

Jak si tedy připravit opravdu plnohodnotnou snídaňovou kaši, po které (vzhledem k množství jednoduchých cukrů) nebudete mít hned zase hlad, a zároveň tělu dodáte potřebné živiny a proteiny?

Suroviny v původní podobě

Nejdůležitější součást snídaňové kaše jsou základní suroviny, v tomto případě obiloviny, které pro její přípravu použijete. Původně se kaše vařila z klasických ovesných vloček, a její příprava zabrala podstatně delší dobu, protože se oves musela řádně povařit.

Instantní ovesné vločky nejsou totéž, ať už prodejci tvrdí cokoli. Ani hotové směsi pro přípravu kaše, která stačí pouze zalít horkou vodou, nejsou ideální způsob, jak začít den, povíme-li si to naprosto upřímně. Hotové směsi obsahují velké množství škrobu a jednoduchých cukrů, obiloviny nejsou v původním stavu, a tudíž vás nezasytí na příliš dlouhou dobu.

Jde to i jednodušeji

Samozřejmě, že nemusíte vařit každé ráno kaši z ovsa nebo rýže a trávit nad hrncem půl hodiny. Docela dobře vám postačí malý trik v rukávu. Pokud vlastníte rýžovar, celý proces bude mnohem jednodušší, pokud ne, vystačíte si i s obyčejným hrncem. Vzhledem k teplým letním měsícům zkuste vyměnit hutnou oves za něco lehčího, jako je například rýže, pohanka nebo jáhly.

Uvařte si vybranou surovinu předem ve větším množství (všechny uvedené suroviny hravě uvaříte v rýžovaru, ovšem jáhly před samotným vařením spařte horkou vodou, aby nebyly hořké), a po vychladnutí přemístěte do uzavíratelné krabičky a uchovávejte v lednici. Každé ráno pak stačí odebrat trochu rýže, pohanky nebo jáhel a jednoduše rozmixovat. V lednici vám předvařené obiloviny vydrží cca 3–5 dní.

Jak na to ?

Snídaňová proteinová kaše

Výživové hodnoty na jednu porci

sacharidy 67 g

bílkoviny 28 g

tuky 9 g

vláknina 4 g

*(Uvedené hodnoty jsou v případě použití 200 g rýže basmati, 30 g proteinu, 20 g brusinek a 15 g mandlí)

Suroviny

150 g – 200 g rýže (nebo jáhel či pohanky)

250 – 300 ml vody

Odměrka vegan proteinu (cca 30 g)

Vanilka, skořice

Malá hrst sušených brusinek

Malá hrst ořechů

Postup

1 Z krabičky si odeberte potřebné množství rýže či pohanky, vložte do mixéru, zalijte vodou, přidejte odměrku proteinu a oblíbené sladké koření nebo kakao.

2 Vše pak mixujte cca 1 minutu do konzistence hladké kaše.

3 Pokud je kaše moc hustá, přidejte vodu. Každá obilovina má jiné vlastnosti, stejně tak použitý protein může sát více či méně vody podle typu produktu, který zvolíte.

4 Hotovou kaši pak nalijte do misky, posypejte hrstkou sušených brusinek či rozinek, a přidejte oblíbené ořechy, například vlašské ořechy nebo mandle.

Jaký protein použít

Pro přípravu kaše VŽDY použijte pouze VEGANSKÝ PROTEIN. Mléčný protein byste v kombinaci se sacharidy obsaženými v obilovinách špatně trávili. Většina veganských proteinů je vyrobena z luštěnin, které se v kombinaci s rýží tráví velmi dobře.

Zdroj: Názor autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/home/proteins/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat