Prostreno.cz

Vše, co potřebujete vědět o uzené makrele

Vakuově balená uzená makrela většinou pochází z oblasti severovýchodního Atlantiku, je cenově dostupná a velmi všestranná, obvykle si k ní najdou cestu děti i dospělí. Tedy aspoň časem. Dost často se totiž podceňuje, přitom paštika z ní chutná famózně. Zkusíte ji?

Makrela. Kdo by ji neznal? Její velikost se pohybuje od 200 do 800 gramů, vyniká bohatou chutí a krémovostí, na jazyku se podobá kombinaci lososa a tuňáka. S nutričními hodnotami se to má tak, že na 100 g syrové makrely připadne 233 kcal, 17,9 g tuků (z toho přijde 3,85 g na nasycené mastné kyseliny), pak tu jsou bílkoviny v množství 18 g, omega-3 mastné kyseliny, vitamin B12, niacin, fosfor, draslík a selen. Uškodí jí uzení?

Paštika nejen s pečivem

Uzením se v rybě uchovávají přírodní omega-3 oleje, takže maso je krásně vláčné a také super zdravé. Makrela je skvělá do salátů i pomazánek, známá je také paštika z uzené makrely. I když se recepty na ni pochopitelně různí, většinou se udává, že je zapotřebí mít 200 g uzené ryby, 1 malá červená feferonka nebo chilli paprička, pokud máte rádi ostré, 1 stroužek česneku, 1 menší červená cibule, 3 lžíce lístků koriandru, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce šťávy z limetky, sůl a pepř (někdo přidává i muškátový oříšek) na dochucení. 

Všechny ingredience (nakrájené nadrobno) se promíchají, popřípadě rozmixují a vloží do ledničky na minimálně dvě hodiny.  Paštika během této doby krásně ztuhne. Rybí laskomina se obvykle podává s pečivem.

Čeho se vyvarovat?

Co se týče přímého podávání, platí, že makrela má silnější chuť než některé jiné ryby, proto je obzvláště chutná, když je vyvážena čistými, jemnými příchutěmi, jako je červená řepa nebo okurka. Jako jiné rybky si samozřejmě rozumí i s citrusovými přísadami, tedy citronovou nebo limetkovou šťávou, které zvýrazňují její chuť. Pro zvláštní příležitosti se k ní hodí i chilli, křen a kapary. Vyhněte se však máslovým a těžkým omáčkám, dresinkům a dipům, jež by její specifické aroma mohly potlačit. A co rizika konzumace? Nějaká tu jsou.

Ryby uzené zastudena lze snadno zaměnit za ty syrové. Teplota použitá pro tento proces je nižší než 80 stupňů Celsia nebo 176 stupňů Fahrenheita. Tato nízká teplota není dostačující pro usmrcení některých bakterií (kupříkladu listerie, což je tyčinkovitá bakterie, která může kolonizovat trávicí trakt člověka i zvířat), což znamená, že určité rizikové populace, ke kterým patří lidé s oslabeným imunitním systémem, by se tomuto druhu uzených ryb radši měly vyhýbat.

Zdroje: freshfishdaily.co.uk, livestrong.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat