Prostreno.cz

Oranžový podzimní plod pod drobnohledem lahodnosti

V kuchyni je dýně velmi oblíbená díky svému mnohostrannému využití. Syrová, pečená, vařená, grilovaná anebo zapečená – s těmi správnými recepty můžete tenhle podzimní plod přeměnit na lahodné pokrmy. Víte o ní všechno?

Uvnitř je dýně podle druhu jemně ořechová – proto velmi dobře snese koření i jiné plody. Dobře se dá kombinovat s pomeranči nebo jablky. Okořenit ji můžete například muškátem, chilli nebo zázvorem. Dýni kultivovali už před 10 000 lety indiáni v Jižní a Střední Americe, a to ještě před kukuřicí nebo fazolemi. Pro ně měly dýně jako potravina velký význam, ale používala se také jako léčivka. Tak měli údajně indiáni ze Střední Ameriky semínka dýně používat jako močopudný prostředek a afrodiziakum.

V 16. století, po objevení Ameriky, přivezli mořeplavci jihoamerické druhy dýně do Evropy. Nejdříve se pěstovaly v klášterech, později se rozšířily především jako krmivo pro domácí zvířata. Od té doby si dýně našly svoje pevné místo v evropské kuchyni. Klasické recepty jako například na dýňovou polévku zná asi každý. Dýně ale chutná dobře i jako pyré, grilovaná, zapečená v chlebu nebo nasladko do koláče. A jako snídaně může být na stole příjemnou změnou tradičních palačinek nebo francouzských toastů, zdravé dýňové kaše nebo vločky s rozmixovanou dýni.

Ovšem není dýně jako dýně. Existuje více než sto různých rodů a více než 800 různých druhů, které ale nejsou všechny jedlé a liší se barvou, tvarem, velikostí a slupkou. Obzvlášť oblíbené jsou především máslová dýně, Hokkaido a muškátová dýně. Se svou pikantně ovocnou chutí se dýně také báječně hodí na vánoční pokrmy – k pečenému masu nebo jako osvěžující dezert.

S nebo bez?

Zásadní otázka, pokud jde o přípravu dýně – se slupkou nebo bez? Zatímco Hokkaido, máslovou a dýni do mikrovlnky můžete jíst se slupkou, u ostatních druhů ji musíte oloupat. Alternativně můžete dáni dát do trouby předehřáté na 180 stupňů. Tak slupka změkne a dá se snadněji oloupat. Aby byla dýně uvařená rychleji, je lepší ji vždy nakrájet na menší kousky. A dýni lze také jednoduše připravit v mikrovlnce.

Jak správně dýni skladovat

Skladování oranžové zeleniny není nijak složité. Nepoškozené dýně můžete klidně nechat ležet celé týdny v teplé kuchyni. Lepší je ale skladování na tmavém a chladném místě – tam, kde se cítí dobře také brambory a cibule.

Zdroj: lifline





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat