Prostreno.cz

Chutné a ihned měkké vánoční perníčky

V každém receptu na perníčky se doporučuje, abyste je pekli několik dní předem a nechali je pořádně rozležet (ideálně v sáčku s krajícem chleba či kouskem jablka)... V opačném případě jsou perníčky tvrdé a s největší pravděpodobností byste si na nich vylámali zuby.

Rovněž se samotným těstem někdy bývá potíž, lepí se na váleček, trhá se při vykrajování, a kroutí se při pečení. Ne však s tímto receptem. Co se týče složení, nenajdete zde žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Stačí vám zcela běžné suroviny.

Měkké vánoční perníčky

Ingredience

400 g hladké mouky

140 g cukru moučka

50 g másla

2 vejce

2 lžíce dobrého tekutého medu

1 lžička jedlé sody

1 lžička perníkového koření

1 žloutek na potření po upečení

Postup

1 Máslo, vejce a med vyšlehejte v míse, dokud vám nevznikne jednolitá tekutá hmota. Pokud jste hrdými majiteli kuchyňského robotu, zapřáhněte do práce jeho, a mezitím si uvařte kávu. 

2 Do mísy s tekutou hmotou pak postupně přisypávejte mouku (kterou jste mezitím v jiné míse smíchali s cukrem, jedlou sodou a kořením). Tedy jinak řečeno: do tekutých přísad postupně přimíchejte ty sypké.

3 Těsto důkladně míchejte, dokud nevznikne jednotná tuhá hmota, která se nelepí na stěny mísy.

4 Pokud má těsto konzistenci bláta nebo se stále lepí, přidejte trochu mouky. Každá mouka saje jinak, a různých výsledků docílíte s „dvounulkou“ než například se špaldovou moukou či bezlepkovou. To je jasné.

5 Jakmile tedy docílíte kompaktní hmoty, hnětejte hotové těsto ještě cca 5 minut, dokud nebude těsto zcela poddajné asi jako pružná plastelína. Pokud těsto připravujete v kuchyňském robotu, je to přesně ta fáze, kdy do akce zapojíte hnětací hák. Pokud nemáte litinový robot s těžkou základnou, nýbrž lehčí plastový model, může vám při hnětení tuhého těsta „pochodovat“ po kuchyňské lince. Proto jej při pití kávy hlídejte, aby vám neutekl na okraj kuchyňské linky, a následující scénář si asi sami domyslíte.

6 Hotové těsto zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

7 Další den nechejte těsto chvíli při pokojové teplotě povolit a připravte se na pečení:

8.Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte papírem na pečení.

9. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku.

10. Těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte libovolné tvary. Skládejte na plech a pečte (v důkladně vyhřáté troubě!) cca 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.

11. Perníčky nechejte vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.

Poleva

Ingredience

1 bílek

20 dkg moučkového cukru (dvakrát prosátého)

1 lžička solamylu

pár kapek citronové šťávy

Postup

1 V míse vyšlehejte bílek s cukrem, přidejte pár kapek citronu a solamyl. Solamyl se postará o to, aby byla poleva opravdu tuhá a „nespíjela se“. Je to spíše recept pro začátečníky, profesionálové to zvládnou i bez škrobu.  

2 Je potřeba uhlídat opravdu optimální poměr mezi cukrem a bílkem. Doporučujeme přidávat cukr opravdu postupně a v průběhu šlehání kontrolovat konzistenci polevy.

3 Poleva nesmí z metly stékat ale vláčně odpadávat. Než se pustíte do zdobení perníčků, udělejte si na zkoušku pár teček na papír, a pokud se nerozpijí dohromady, můžete začít se zdobením. Pokud se tečky stečou do sebe, obsah vraťte zpět do mísy, přidejte cukr, zamíchejte a zkuste znovu.

Zdroje: názor autora, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Cottage lívance

15min
(1 hlasů)

Snídaňové burrito s míchanými vejci

15min
(3 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba