Prostreno.cz

Dokonalá pizza z grilu

Možná máte někdy chuť na takovou domácí pizzu – ochucenou přísadami, které máte rádi. Jenže, jak ji udělat? Z trouby to přece jenom není úplně ono… Máte pravdu! Vyzkoušejte naši pizzu z grilu.

Nejdůležitější hned na začátek – pizzu můžete dělat na jakémkoli grilu, který má víko. Nepotřebujete ani speciální talíř na pizzu, je to sice usnadnění, ale ne nezbytnost.

Perfektní těsto na italskou pizzu

Dobrá pizza začíná už perfektním těstem. Existuje hned několik různých variant, stejně jako různých chutí. Mezi favority ale určitě patří ta italská. Nepotřebujete na ni příliš mnoho surovin, co však potřebovat budete, je čas.

Pizza z grilu

Suroviny na 1 pizzu 

100 g mouky typu 00

70 ml vychlazené minerální vody

3 g jemné soli

1 g čerstvého droždí

Postup

1 Nejdříve dejte mouku do kuchyňského robotu a nechte ji asi 2 až 3 minuty promíchat, aby se provzdušnila. Pomalu přidávejte 65 ml vody a nechte minutu až dvě promíchat. Pak míchejte ještě další tři minuty, dokud se nevytvoří hrubé nerovnoměrné těsto.

2 Teď nechte těsto přikryté vlhkou utěrkou asi 3 hodiny odpočívat.

3 Ke konci rozpusťte ve zbývající vodě kvasnice, voda by měla být vlažná. Těsto znovu nechte prohníst a postupně přidávejte směs vody a kvasnic, a sůl. Zabere to asi dalších 6 až 7 minut. Těsto udržujte na teplotě asi 25 stupňů, aby mohly kvasnice začít pracovat.

4 Teď přichází na řadu rozhodující faktor – čas. Těsto byste měli nechat přikryté kynout asi 30 hodin při teplotě asi 16–18 stupňů a dalších 5–6 hodin při pokojové teplotě. Pak je teprve připravené ke zpracování.

5 Při zpracování těsta je důležité použít pouze vaše ruce, ne váleček. Těsto by totiž mělo být tenké uvnitř a trochu silnější na okraji.

6 Nakonec si pizzu obložte podle chuti. I když platí klasické italské pravidlo – méně je více. Základem je vždy rajčatová omáčka a mozzarella. Další ingredience se obvykle přidávají až po tepelné úpravě.

Co potřebujete ke grilu

Pokud chcete pizzu na grilu připravit správně, budete potřebovat kámen na pizzu. Je to talíř vyrobený z keramických materiálů a velmi dobře absorbuje a uvolňuje teplo. Volitelně můžete použít také plechový talíř na pizzu.

Jak správně péct na grilu

Při grilování pizzy platí, že čím vyšší teplota grilu, tím lepší. S plynovým grilem nastavte hořáky na maximální plamen, s grilem na dřevěné uhlí to chce více cviku. U obou se musíte dostat na teplotu okolo 350–400 stupňů. Doba pečení je pak jen několik málo minut.

Zdroj: sizzlebrothers.de





Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat