Prostreno.cz

Cenově výhodné mangové recepty

Kdo se domnívá, že nejlevnější ovoce zakoupí v supermarketech v létě, může být překvapený. Mnohé druhy ovoce seženete za nejlepší cenu v období od října do ledna, a to především exotické druhy (banány, mandarinky, ananas, avokádo, mango nebo citrony).

Je to logické, jelikož většina sortimentu exotického ovoce se na náš trh dováží, často i přes polovinu planety. Díky tomu nejsou supermarkety závislé na českém počasí a tuzemské sezonní produkci. A pokud bychom měli z exotického ovoce vybrat svého favorita pro přípravu originálních dobrot, které vám v lednu zvednou náladu, bude to mango!

Z manga připravíte nejen osvěžující saláty či smoothies, ale můžete jej do kuchyně přizvat i při přípravě obědu nebo večeře, do kterých můžete mango zakomponovat a posunout jej na další úroveň. Mango se skvěle hodí k rybám, kuřecímu masu a krevetám. Pokud vás využití manga v kuchyni zaujalo, připravili jsem si pro vás tři různé tipy na přípravu chutných pokrmů, a pokud máte svůj vlastní oblíbený recept s použitím manga, podělte se s námi v komentářích.

Mango jogurtový puding s lucumou a chia semínky

Ingredience na 2–⁠3 porce

3 malá velmi zralá manga

⅓ hrnku obyčejného plnotučného řeckého jogurtu

2 lžíce lucuma prášku (seženete ve zdravé výživě)

4 lžíce čerstvé limetkové šťávy

Špetka soli

2 lžičky agávového sirupu

1 lžička chia semínek

½ lžičky semínek černuchy

Postup

1 Mango oloupejte a zbavte pecky. Nakrájejte na menší kostičky a rozdělte na dvě části (cca ½ hrnku si dejte stranou). Mango, jogurt, lucuma prášek, 2 lžíce limetkové šťávy a špetku soli rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru. Během mixování stírejte zbytky ze stěn pomocí pěchovadla. Pokud je to potřeba, přidejte trochu vody, aby vám vznikla opravdu hladká směs.

2 Rozdělte do 2 sklenic a dejte na hodinku do lednice ztuhnout (lucuma se postará o vytuhnutí směsi do konzistence pudingu)

3 Mezitím smíchejte odložený ½ hrnek manga s agávovým sirupem, chia semínky, semínky černuchy, malou špetkou soli a zbývajícími 2 lžícemi limetkové šťávy v malé misce. Touto směsí pak ozdobte vršek pudingu a servírujte.

Salát z černé rýže s mangem a arašídy

Ingredience na 4–⁠6 porcí

2 pomeranče

1/4 hrnku čerstvé limetkové šťávy

2 lžíce olivového oleje

2 šálky černé rýže (případně červené)

sůl

2 zralá manga, oloupaná, vypeckovaná, nakrájená na kostičky

hrst čerstvých listů koriandru

2 menší na jemno nakrájené šalotky

1/2 hrnku nesolených, nasucho pražených arašídů

2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky

mleté jalapeños nebo chilli papričky (podle chuti)

Postup

1 Z pomerančů odstraňte kůru a pomocí malého ostrého nože prořízněte mezi membránami, abyste získali pouze kusy dužiny.

2 Přidejte limetkovou šťávu a olej a promíchejte. Odložte stranou.

3 Ve velkém hrnci přiveďte k varu rýži (na jeden díl rýže 1,5 až 2 díly vody). Lehce osolte, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte, dokud se všechna tekutina nevyvaří a rýže nezměkne, tedy asi 25 minut. Hrnec sejměte z plotny a nechte chvíli odstát. Rýži pak rozprostřete na vymazaný plech, aby zůstala sypká a neudělala vám po vychladnutí v hrnci jeden velký knedlík.

4 Po vychladnutí rýži pokapejte pomerančovo-limetkových dresingem, a lehce osolte.

5 Ve velké míse smíchejte mango, šalotku, koriandr, arašídy a zbytek ingrediencí. Na závěr přidejte rýži a jemně promíchejte, aby se spojila. Podle potřeby lehce dochuťte solí a limetkovou šťávou.

Mango-mandlový koktejl

Ingredience na 4 porce

450 ml chlazeného mandlového mléka

100 ml perlivé studené vody

50 ml javorového sirupu

10 g čerstvého zázvoru

150 g kousků manga

špetka mořské soli

Postup

Do nádoby mixéru vložte mandlové mléko, vodu, javorový sirup, oloupaný zázvor, mořskou sůl a mangové kousky. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká krémová směs.

Zdroje: bonappetit.com, kitchenaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat