Prostreno.cz

Cenově výhodné mangové recepty

Kdo se domnívá, že nejlevnější ovoce zakoupí v supermarketech v létě, může být překvapený. Mnohé druhy ovoce seženete za nejlepší cenu v období od října do ledna, a to především exotické druhy (banány, mandarinky, ananas, avokádo, mango nebo citrony).

Je to logické, jelikož většina sortimentu exotického ovoce se na náš trh dováží, často i přes polovinu planety. Díky tomu nejsou supermarkety závislé na českém počasí a tuzemské sezonní produkci. A pokud bychom měli z exotického ovoce vybrat svého favorita pro přípravu originálních dobrot, které vám v lednu zvednou náladu, bude to mango!

Z manga připravíte nejen osvěžující saláty či smoothies, ale můžete jej do kuchyně přizvat i při přípravě obědu nebo večeře, do kterých můžete mango zakomponovat a posunout jej na další úroveň. Mango se skvěle hodí k rybám, kuřecímu masu a krevetám. Pokud vás využití manga v kuchyni zaujalo, připravili jsem si pro vás tři různé tipy na přípravu chutných pokrmů, a pokud máte svůj vlastní oblíbený recept s použitím manga, podělte se s námi v komentářích.

Mango jogurtový puding s lucumou a chia semínky

Ingredience na 2–⁠3 porce

3 malá velmi zralá manga

⅓ hrnku obyčejného plnotučného řeckého jogurtu

2 lžíce lucuma prášku (seženete ve zdravé výživě)

4 lžíce čerstvé limetkové šťávy

Špetka soli

2 lžičky agávového sirupu

1 lžička chia semínek

½ lžičky semínek černuchy

Postup

1 Mango oloupejte a zbavte pecky. Nakrájejte na menší kostičky a rozdělte na dvě části (cca ½ hrnku si dejte stranou). Mango, jogurt, lucuma prášek, 2 lžíce limetkové šťávy a špetku soli rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru. Během mixování stírejte zbytky ze stěn pomocí pěchovadla. Pokud je to potřeba, přidejte trochu vody, aby vám vznikla opravdu hladká směs.

2 Rozdělte do 2 sklenic a dejte na hodinku do lednice ztuhnout (lucuma se postará o vytuhnutí směsi do konzistence pudingu)

3 Mezitím smíchejte odložený ½ hrnek manga s agávovým sirupem, chia semínky, semínky černuchy, malou špetkou soli a zbývajícími 2 lžícemi limetkové šťávy v malé misce. Touto směsí pak ozdobte vršek pudingu a servírujte.

Salát z černé rýže s mangem a arašídy

Ingredience na 4–⁠6 porcí

2 pomeranče

1/4 hrnku čerstvé limetkové šťávy

2 lžíce olivového oleje

2 šálky černé rýže (případně červené)

sůl

2 zralá manga, oloupaná, vypeckovaná, nakrájená na kostičky

hrst čerstvých listů koriandru

2 menší na jemno nakrájené šalotky

1/2 hrnku nesolených, nasucho pražených arašídů

2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky

mleté jalapeños nebo chilli papričky (podle chuti)

Postup

1 Z pomerančů odstraňte kůru a pomocí malého ostrého nože prořízněte mezi membránami, abyste získali pouze kusy dužiny.

2 Přidejte limetkovou šťávu a olej a promíchejte. Odložte stranou.

3 Ve velkém hrnci přiveďte k varu rýži (na jeden díl rýže 1,5 až 2 díly vody). Lehce osolte, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte, dokud se všechna tekutina nevyvaří a rýže nezměkne, tedy asi 25 minut. Hrnec sejměte z plotny a nechte chvíli odstát. Rýži pak rozprostřete na vymazaný plech, aby zůstala sypká a neudělala vám po vychladnutí v hrnci jeden velký knedlík.

4 Po vychladnutí rýži pokapejte pomerančovo-limetkových dresingem, a lehce osolte.

5 Ve velké míse smíchejte mango, šalotku, koriandr, arašídy a zbytek ingrediencí. Na závěr přidejte rýži a jemně promíchejte, aby se spojila. Podle potřeby lehce dochuťte solí a limetkovou šťávou.

Mango-mandlový koktejl

Ingredience na 4 porce

450 ml chlazeného mandlového mléka

100 ml perlivé studené vody

50 ml javorového sirupu

10 g čerstvého zázvoru

150 g kousků manga

špetka mořské soli

Postup

Do nádoby mixéru vložte mandlové mléko, vodu, javorový sirup, oloupaný zázvor, mořskou sůl a mangové kousky. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká krémová směs.

Zdroje: bonappetit.com, kitchenaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat