Prostreno.cz

Vafle s černým pivem

Křupavé zvenku, nadýchané uvnitř… pokapané rozpuštěným máslem a sirupem. Zkrátka perfektní začátek každého víkendového rána! Souhlasíte?

Díky čemu si ale vafle získaly tolik příznivců po celém světě, a čím se vlastně liší od třeba takových palačinek? Je v přípravě těsta nějaký rozdíl? Ano, rozdíl je velký, a to především díky tomu, že pravé vafle se nepřipravují z litého těsta ale z kynutého. Díky tomu mají jedinečnou nadýchanou texturu. Pro ještě nadýchanější výsledek můžete vyzkoušet speciální fígl: vejce v receptu rozdělte na žloutky a bílky, ze kterých vyšlehejte sníh, který na konci přípravy opatrně vmíchejte do hotového těsta. Takto vylepšené vafle budou doslova jako obláček!

Teď ale k samotné přípravě. Jedná se o klasické vafle, jaké by vám připravili v Holandsku, odkud vafle pocházejí. Recept je pouze ozvláštněn černým pivem, které vaflím dodá zajímavou nasládlou karamelovou chuť a hnědou barvu.

Vafle s černým pivem

Ingredience

250 g hladké mouky

150 g práškového cukru

3 vejce

15 g droždí

250 ml tmavého piva

špetka soli

125 g rozpuštěného másla

Postup

1 Všechny ingredience kromě másla smíchejte v míse. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, šlehejte pomocí plochého šlehače (ve tvaru stromečku nebo srdíčka), dokud se všechny ingredience nespojí a těsto nebude hladké.

2 Takto vzniklý základ těsta pak nechejte asi 30 minut odpočívat. Po uplynutí půl hodiny přilijte máslo a šlehejte asi 30 sekund. Mezitím si předehřejte vaflovač, a pečicí plochy zlehka postříkejte olejem ve spreji, aby se vám první várka nepřichytila.

3 Hotové vafle by měly mít zlatavou křupavou kůrku a uvnitř nadýchanou texturu.

4 Ozdobit můžete šlehačkou a oblíbeným ovocem (maliny, jahody, borůvky apod), nebo pro nízkotučnou verzi potřít ricottou s trochou vanilkového extraktu či vyšlehanou s kakaem apod.

Zdroje: www.christinascucina.com, www.tinajedoma.eu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat