Prostreno.cz

Srpen je vrcholem léta a sklizně

Pokud bychom měli vybrat nejtypičtější plodinu, která je během měsíce srpna doslova všudypřítomná, byla by to ta, kolem které se zároveň v posledních dnech točí také nejvíce anekdot, jako například: „Ahoj, nechceš cuketu?“ To je nový srpnový pozdrav, ideálně ještě s dodatkem: „Dám ti jich klidně pět.“

S cuketou můžete v kuchyni čarovat bez omezení: od cuketového chleba, pomazánek, přes zapékanou cuketu se sýrem, či dokonce nasladko jako bábovku nebo koláč. Pěkně zralá, šťavnatá cuketa má zkrátka široké využití, ovšem my se dnes zaměříme na ty z nich, které již mají to nejlepší za sebou, tedy ty, nad kterými si lámete hlavu: „Co proboha s tím“

Ano, řeč je o těch cuketách, které zahradník na zahradě tak trochu zapomněl, a ona dorostla do větších rozměrů než obvykle. Nezřídka také do mírně dřevnaté konzistence. Přesně taková cuketa se nejlépe hodí do krémové polévky. Máte takovou doma?  Pak se můžete rovnou pustit do příprav! Výhodou cukety je, že je chuťově neutrální, tudíž ji můžete nakombinovat s čímkoli.  Do základního receptu můžete přidat dle libosti brokolici, mrkev nebo řepu, dle vlastních preferencí a chuti.

Cuketová polévka základní recept

Ingredience

1 cibule

1/2 pórku

2 stroužky česneku

Kousek zázvoru (o velikosti ½ palce)

600 g cukety

hrst polévkových bylinek (petržel, libeček, celerová nať, pažitka)

1 lžíce ghí (nebo klasického másla)

500 ml vývaru nebo horké vody

sůl a pepř, kmín

Postup

1 Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zázvor pečlivě omyjte a nakrájejte na tenké nudličky.

2 Ve větším hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a orestujte cibuli s česnekem. Jakmile začne zlátnout, přidejte zázvor a bylinky s kořením a důkladně promíchejte, aby se vše spojilo a rozvonělo.

3 Přidejte nakrájený pórek a cuketu (na malé kostičky) a vše společně ještě krátce orestujte. Zalijte vývarem nebo vodou a nechejte 15 minut probublávat na mírném ohni.

4 Po uvaření nechejte chvíli odstát, a poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Při použití tyčového mixéru se řiďte pokyny výrobce, ne každý mixér snese vysoké teploty.

6 Pokud je mixér nerezový, můžete mixovat i horkou polévku (ne vařící), ovšem pokud máte mixér s plastovou hlavou, raději počkejte, až bude polévka pouze teplá.

7 Servírujte s grilovaným kozím sýrem nakrájeným na kostičky (nebo halloumi), a praženými semínky (dýňové, slunečnicové), případně krutonky apod.

Zdroje: názor autora





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat