Prostreno.cz

Udělejte si vlastní zeleninové chipsy

Jsou věci, kterým prostě nemůžeme odolat. Jako třeba bramborové lupínky – i když víme, že nejsou zdravé. Ale slané křupky k útulnému večeru na gauči prostě patří. Naštěstí existuje zdravější alternativa, která je minimálně stejně lahodná – zeleninové chipsy.

Hotové chipsy ze sáčku většinou obsahují umělá aromata a zvýrazňovače chuti. Jsou zodpovědní za to, že nejsme schopni přestat, jakmile začneme. Navíc chipsy ze supermarketu jsou většinou smažené a hodně mastné – zeleninové chipsy jsou naopak zdravou alternativou z trouby, které si snadno připravíte sami a jsou ideální i jako svačinka.

Vyrobte si zeleninové chipsy sami

Ať už cuketa, batáty, kapusta, topinambur, červená řepa, lilek nebo mrkev – u všech druhů zeleniny postupujete stejně: Zeleninu očistíte, důkladně osušíte a poté nakrájíte na co nejtenčí plátky, nejlépe kráječem. Čím tenčí plátky, tím křupavější chipsy budou. Poté zakápněte olivovým olejem, okořeňte podle chuti a v míse dobře promíchejte. Poté chipsy upečte (nechte mezi nimi trochu místa) na pečicím papíře v troubě. Troubu čas od času otevřete, aby mohla uniknout pára. A často je kontrolujte – mezi křupavými a spálenými zeleninovými chipsy dělí často jen pár sekund...

Batáty

15–20 minut na 190 stupňů

Výhodou batátů oproti „normálním“ bramborám je vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a betakarotenu. Vitaminy a betakaroten chrání buňky, posilují imunitní systém, a dokonce se říká, že zpomalují proces stárnutí pokožky.

Kapusta

30 minut při 130 stupních

Od té doby, co se kapusta stala skutečnou superpotravinou, stala se trendy jídlem – a to je dobře! Kapusta je skutečnou kalciovou bombou a patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu C.

Cuketa

20 minut na 230 stupňů

Cukety jsou nízkokalorické, bohaté na vitamíny a snadno stravitelné. Obsahují železo a mnoho vitamínů jako jsou vitamíny A a C, které chrání náš imunitní systém před nemocemi.

Červená řepa

40–50 minut při 150 stupních

Červená řepa se v současné době těší velké oblibě mezi zdravými gurmány. Je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny a má téměř zázračnou moc – snižuje krevní tlak a je účinná proti kožním problémům, jako jsou abscesy nebo akné.

Topinambur

30–35 minut při 130 stupních

Topinambur je sladkou alternativou brambor a v syrovém stavu chutná podobně jako artyčoky. Jeruzalémský artyčok je nízkokalorický, díky vysokému obsahu vlákniny velmi sytý – a je také jednou z nejvíce na draslík bohatých zelenin.

Lilek

20 minut na 200 stupňů

Lilek nejen chutná, ale má prý i léčivé účinky: Jeho konzumace prý příznivě působí na revma, ischias a ledvinové problémy. Lilek navíc prý podporuje trávení, a dokonce dosahuje protirakovinných účinků.

Mrkev

12 minut na 180 stupňů

Nebylo vědecky prokázáno, že mrkev zajišťuje dobrý zrak. Oranžová zelenina je však velmi zdravá: Mrkev je bohatá na betakaroten, který v našem těle působí antioxidačně.

Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-gemuesechips-selber-machen





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat