Prostreno.cz

Vánoční košíčky s pomerančem

Milujete vůni pomeranče? Navzdory tomu, že se jedná o ovoce vhodné spíše pro letní konzumaci (jelikož ochlazuje), u nás máme vůni pomerančů a mandarinek spojenou zejména s vánočním obdobím.

Pomeranče ozdobené zapíchaným hřebíčkem, vůně čerstvě loupaných mandarinek, kandovaná pomerančová kůra ve vánočních sušenkách…Pokud si chcete navodit tu správnou idylickou atmosféru již teď, zkuste si upéct křehké košíčky s pomerančovou náplní. Pokud máte možnost, pořiďte si „krvavé“ červené pomeranče, které tomuto dezertu dodají teprve tu správnou chuť! 

Košíčky s pomerančem

Ingredience

180 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

2 lžíce moučkového cukru

125 g studeného másla

2 až 3 lžíce studené vody

Náplň

4 krvavé pomeranče

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžíce hnědého cukru + k posypání těsta

skořice

Postup

1 Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, sůl a cukr.

2 Přidejte na kostičky nakrájené máslo a postupně přilévejte vodu. Vypracujte těsto (nejprve bude mít konzistenci drobenky, ale při trpělivém zpracovávání se postupně promění v tužší hmotu). Zabalte do fólie a dejte chladit do lednice na půl hodiny.

3 Troubu si předehřejte na 200 °C. Připravte si pečicí formu na košíčky (ideálně takovou, která má vyjímatelné dno u každého košíčku, čímž se eliminuje možnost přichycení). Pokud nemáte k dispozici pečicí formu na košíčky, použijte formu na muffiny (ovšem s pěchováním a tvarováním těsta budete mít více práce).

4 Pro přípravu náplně oloupejte pomeranče a nakrájejte na malé měsíčky.

5 Nezapomeňte krájet nad mísou, do které zachytáváte přebytečnou šťávu (budete ji potřebovat). Přidejte další suroviny pro přípravu náplně a důkladně promíchejte.

6 Vychlazené těsto vyválejte v placku. Z té vykrajujte kolečka o velikosti pasující do vámi zvolené formy na pečení. Každé kolečko vměstnejte do formy a vytvarujte dle libosti, aby košíček hezky držel tvar a dal se naplnit. Do středu pak pomocí lžičky vrstvěte náplň.

7 Pečte cca 45 min.

8 Po upečení zlehka poprašte cukrem a skořicí.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat